poslala dopis

Josipa Rimac tvrdi: 'Uskok je tražio da lažno svjedočim protiv Ivana Turudića. Odbila sam to'

06.02.2024 u 09:13

Bionic
Reading

Josipa Pleslić (Rimac) poslala je u ponedjeljak dopis ministrima Davoru Božinoviću i Ivanu Malenici te ravnatelju SOA-e Danijelu Markiću, u kojem tvrdi da je Uskok od nje tražio da lažno svjedoči protiv Ivana Turudića, doznaje Nacional

Kako piše Nacional, Vanja Marušić, kao tadašnja ravnateljica Uskoka, planirala je u ljeto 2021. kazneno goniti i službeno optužiti Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda i aktualnog Vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika, za zloupotrebu položaja i ovlasti zbog sumnje da se neprimjereno umiješao u kazneni postupak protiv Ivana Inje Bašića kako bi mu se u ranoj fazi tog postupka ukinuo pritvor.

Uskok sumnja da je Turudić za taj svoj navodni angažman trebao biti nagrađen, a važan dokaz za te svoje sumnje Marušić je pokušala dobiti od Josipe Pleslić (nekad Rimac), no ona je odbila svjedočiti.

Podsjetimo, posljednjih dana u medijima izlaze stotine poruka koje su razmjenjivali Rimac i Turudić. Iako je Turudić tvrdio da su oni tek poznanici, poruke sugeriraju da su više od toga.

I dok premijer Andrej Plenković inzistira na Turudiću kao kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, Jutarnji list jučer je objavio novi dio prepiske koju je Rimac vodila s bivšim drugim čovjekom HDZ-a Milijanom Brkićem u kolovozu 2015. Brkiću se Rimac požalila da je dobila informaciju o istrazi pokrenutoj protiv nje, ali da ju je Turudić umirio da neće biti privedena.

Josipa Rimac i Ivan Turudić Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

'Turudić, kad je bio kod mene, kaže možeš biti mirna - nema privođenja', napisala je Brkiću Josipa Rimac, a on joj uzvraća s OK i naziva je anđelom.

I dok je Turudić nju opskrbljivao informacijama o istrazi pokrenutoj 2014. protiv nje, Rimac zauzvrat 2015. vrlo aktivno lobira da Turudić dobije drugi mandat na čelu Županijskog suda u Zagrebu.