kurikularni plagijat?

Josip Milat: Akcijski plan Jasminke Buljan Culej previše je sličan našem

01.06.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Profesor Josip Milat, donedavni član Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i jedini koji je zasad podnio ostavku nakon spornog izbora Jasminke Buljan Culej voditeljicom Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, potvrdio je za tportal da je njezin akcijski plan iz natječajne dokumentacije previše sličan tekstu PSP-ova Nacrta prijedloga Akcijskog plana provedbe Strategije. Ministar Pavo Barišić izjavio je da Buljan Culej, koliko je njemu poznato, nije prepisala akcijski plan

Usporedna analiza dvaju tekstova - akcijskog plana Jasminke Buljan Culej na 15 stranica i Nacrta prijedloga Akcijskog plana PSP-a na 44 stranice - rezultira brojnim pokazateljima neuobičajeno velike podudarnosti u formatu i sadržaju, što navodi na zaključak da su dijelovi teksta prepisani. O tome se danas, na pitanje novinara uoči sjednice Vlade, očitovao i ministar Pavo Barišić.

'Koliko je meni poznato, nije prepisala. Ali znate, akcijski plan je nešto što je Posebno stručno povjerenstvo poslalo na 57 adresa tražeći očitovanje institucija. Već smo dobili i primjedbe, komentare... To je dokument koji je, mogu reći, u javnosti', kazao je Barišić, hvaleći znanstvene i obrazovne kvalifikacije Jasminke Buljan Culej.

Dokument: "Akcijski plan voditeljice ERS-a Jasminke Buljan Culej" Dokument: "Nacrt prijedloga Akcijskog plana provedbe SOZ-a"

 

Nacrt prijedloga Akcijskog plana provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije dokument je na kojemu je 11-člano Povjerenstvo radilo od siječnja, kada je imenovano u aktualnom sastavu, do njegova predstavljanja premijeru Andreju Plenkoviću 20. travnja na sjednici PSP-a, za tu prigodu svečano upriličenoj u Banskim dvorima.

Mediji su tada izvijestili da prijedlog detaljno razrađuje sva područja obrazovanja, primjećujući da su izostavljeni naputci o početku provedbe cjelovite kurikularne reforme, a ministar je ustvrdio da je PSP - na čelu s rektoricom zadarskog Sveučilišta Dijanom Vican - u tri mjeseca održao 11 sjednica i postigao 'vrlo visoku razinu suglasnosti'. 

Sjednica Posebnog stručnog povjerenstva u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Da tome ipak nije bilo tako, svjedoči za tportal Josip Milat, koji je neopozivu ostavku na članstvo u PSP-u podnio prije 10-ak dana. Bio je nezadovoljan netransparentnom procedurom izbora novog sastava ERS-a, ali kap koja je zapravo prelila čašu njegova strpljenja bio je način vođenja postupka izrade akcijskog plana u režiji Dijane Vican.  

Milat objašnjava da su premijer Plenković i ministar Barišić zatražili od PSP-a u siječnju da u roku od dva mjeseca izradi akcijski plan za dvogodišnje razdoblje, dakle prioritete za 2017. i 2018. godinu. PSP je radio na temelju 'naslijeđenog' akcijskog plana bivšeg sastava ERS-a pod vodstvom Borisa Jokića.

'Plan je u travnju prikazan premijeru Plenkoviću, ali mu je rečeno da ga još treba doraditi i da postoje određene nejasnoće jer se radi o složenom problemu', pojašnjava Milat, dodajući da predsjednica Vican u taj dokument nije željela uvrstiti konstruktivne i argumentirane prijedloge, čak i kada bi na sjednici bio usvojen zaključak 'prihvaćeno'.

Smatra li on da je akcijski plan Jasminke Buljan Culej, koja je tek u travnju angažirana kao savjetnica ministra Barišića, zapravo plagijat PSP-ova Nacrta prijedloga Akcijskog plana? 

'Kad sam vidio njezin akcijski plan, već tada sam posumnjao da to nije samostalan rad. Bio je suviše sličan našim uratcima', kaže Milat.

Je li moguće da je voditeljici ERS-a netko u Ministarstvu znanosti na taj način pomogao utabati put za osvajanje naslova nasljednice Borisa Jokića?  'Teško je vjerovati da je ona u svega mjesec dana, uz ostale poslove, toliko ovladala problemom Strategije i Akcijskog plana. Ali činjenica da je ona izglasana omjerom 6:5 sve vam jasno govori', diplomatski će Milat.

Danas je, inače, trebala biti održana sjednica Posebnog stručnog povjerenstva, a odgođena je zbog nepostojanja kvoruma. Tko će i kada naslijediti Josipa Milata na ispražnjenom mjestu u PSP-u, još se ne zna, a s obzirom na proceduralne probleme koji karakteriziraju rad tog tijela, neće se uskoro ni znati.

Dok se iščekuje iduća ostavka u PSP-u, najvjerojatnije bivšeg ministra znanosti Vedrana Mornara, Milat za tportal kaže da cijeni svačije nastojanje da se izbori za svoje stavove. Iako je od njegove ostavke prošlo 10 dana, još uvijek prima brojne izraze podrške. 

'Volio bih da moja ostavka bude barem mali doprinos za promjenu načina vođenja PSP-a i ponašanja gospođe Vican. Ako se to ne dogodi, neka nam bog pomogne - da citiram moju pokojnu baku', kazao je Milat, koji je pismom zahvalio članovima Povjerenstva na suradnji.