sve zbog izetbegovića

Josip Juratović: Progone me bošnjački nacionalisti

14.07.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) u Bundestagu Josip Juratović upozorio je kako je izvrgnut progonu bošnjačkih nacionalista zbog primjedbi koje je imao na tekst rezolucije o BiH i inzistiranja da se i Bakir Izetbegović uvrsti na popis onih čije ponašanje predstavlja zapreku funkcioniranju te zemlje

Juratoviću je ove godine uskraćen poziv da sudjeluje na skupu u Stuttgartu na kojemu je 10. srpnja obilježena obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Taj su postupak iz bošnjačkih udruga obrazložili upravo njegovim odnosom prema stanju u BiH i podjednakom osudom svih nacionalističkih snaga.

“Žao mi je jer sam sve ove godine svojim nastupima i prisustvom pružao podršku, a sad je popušteno pod pritiskom bošnjačkih nacionalista na čelu sa Bakirom Izetbegovićem. Ovaj humani skup obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici besramno su preuzeli u svrhu svoje predizborne kampanje", kazao je Juratović za televiziju N1.

Okupljanje u Stuttgartu nazvano "maršem mira" uz bošnjačke udruge u Njemačkoj organizirao je i generalni konzulat BiH u tom gradu.

Juratović je ranijih godina bio i među glavnim govornicima na okupljanjima u Stuttgartu a ovoga puta umjesto njega govorili su upravo čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović te član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Nermina Zolj koju mediji u BiH predstavljaju kao aktivisticu bošnjačke zajednice u Njemačkoj i jednu od organizatora okupljanja u Stuttgartu potvrdila je kako je poziv Juratoviću povučen iz političkih razloga.

"Gospodina Juratovića sam u ožujku pozvala da uzme učešće u programu. Nakon njegovih izjava, s kojima se ni ja, niti cijeli organizacijski tim ne slaže, ja sam u razgovoru s njegovim tajnikom otkazala to učešće, uz napomenu da on može privatno doći na marš, ali da ne može govoriti. Gospodin Juratović se nakon toga više nikad nije javio”, kazala je za Zolj za portal Istraga.

Uoči rasprave o rezoluciji Bundestaga o BiH usvojenoj prošlog tjedna Juratović se usprotivio zamisli koju je poticao njegov stranački kolega Adis Ahmetović da se kao krivci za stanje u BiH prozovu samo lider HDZ BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Juratović je inzistirao na tome da odgovornost snosi i Izetbegović.

"Nacionalisti imaju ime i prezime. To su Dodik, Čović i Izetbegović. Logično je da sam ljut na srpsku i hrvatsku poziciju, ali se moramo zapitati i što Izetbegović radi da bi smirio tenzije među Hrvatima i Srbima u BiH, zašto ih prepušta Dodiku i Čoviću. Od bošnjačke strane, kao najbrojnije, želimo čuti šta malobrojnijim, umjerenim Srbima i Hrvatima nudi”, kazao je ranije Juratović, no za njegovo inzistiranje nije bilo potrebne potpore.

Iako je Izetbegovićevo ime izostavljeno Juratović se sada našao na meti prozivki i kritika bošnjačkih lobističkih skupina koje su mu zbog toga uskratile poziv za skup u Stuttgartu. No Juratović je kazao kako time nije obeshrabren i kako osjeća da ga veliki broj Bošnjaka podupire.

"Želim se zahvaliti velikoj većini Bošnjaka i drugih časnih ljudi koji me hrabre unatoč besramnoj hajci na mene od strane nacionalista. Hvala jer niste izgubili vjeru u moju iskrenu borbu za našu jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu bez nacionalista", poručio je u četvrtak Juratović.