ganić i ostali

Desetorica bivših civilnih, vojnih i policijskih dužnosnika BiH se izjasnili da nisu krivi za ratne zločine nad pripadnicima JNA

12.07.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Desetorica bivših civilnih, vojnih i policijskih dužnosnika BiH optuženih za ratne zločine nad pripadnicima bivše JNA 1992. godine u utorak su se pred državnim sudom te zemlje izjasnili kako nisu krivi ni po jednoj točki optužnice

Optužene, među kojima su nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, bivši ministri unutarnjih poslova Jusuf Pušina i Bakir Alispahić te umirovljeni general Fikret Muslimović, Tužiteljstvo BiH tereti da su po zapovjednoj liniji odgovorni za ubojstvo osam te ranjavanje 24 pripadnika nekadašnje jugovojske, koji su se 3. svibnja 1992. godine povlačili iz Sarajeva.

Slučaj "Dobrovoljačka ulica" povezan je s dramatičnim zbivanjima s početka rata kada je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Iztebegović zarobljen u sarajevskoj zračnoj luci po povratku s mirovnih pregovora vođenih u Lisabonu.

Pripadnici JNA njegovo su oslobađanje uvjetovali evakuacijom svog zapovjednika generala Mulutina Kukanjca i njegovih suradnika iz opkoljenog armijskog sjedišta u Sarajevu.

Tijekom prolaska kolone u kojoj su bili Kukanjac i drugih pripadnici JNA kroz sarajevsku Dobrovoljačku ulicu, u čemu je posredovao i UN, došlo je do sukoba s pripadnicima policije i teritorijalne obrane BiH u kojemu je poginulo nekoliko visokih vojnih časnika.

Odvjetnik Asim Crnalić kazao je novinarima nakon ročišta o izjašnjenju krivnje kako je riječ o politički motiviranoj optužnici koji svi optuženi odlučno odbacuju.

"Onaj tko je napadnut ima se pravo braniti", kazao je Crnalić.

Sud BiH će naknadno odlučiti o datumu početka glavnog pretresa.