trend povećanja

BiH ima rekordne prihode od neizravnih poreza zbog inflacije i povećane ekonomske aktivnosti

05.07.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina (BiH) ostvarila je u prvoj polovini ove godine rekordne prihode od neizravnih poreza, u visini od 2,4 milijarde eura, što je za 435 milijuna eura ili 22 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a rezultat je rasta cijena roba i povećanja ekonomske aktivnosti

Porast prihoda u BiH od neizravnih veže se uz poskupljenje roba i usluga koje su zabilježene ove godine te oporavku od krize izazvane koronavirusom. 'Porast prihoda je rekordan u prvoj polovini godine. Nije samo povezan s poskupljenjima roba i uvozom, nego i povećanom gospodarskom aktivnosti i našim izvozom', rekao je za Hinu glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UINO) Ratko Kovačević.

Neizravnim porezima, od kojih najveći dio čini PDV, financiraju se potrebe javnih institucija. UINO je izvijestio kako je na državnoj razini, entitetima Federaciji BiH i Republici Srpskoj te Brčko Distriktu u šest mjeseci raspodijelio 1,9 milijardi eura. I u lipnju nastavio se trend povećanja prihoda od neizravnih poreza u BiH, pa je prikupljeno ukupno 225 milijuna eura, što je više za skoro 56 milijuna eura u odnosu na isti mjesec prošle godine.