dodatno nezadovoljstvo

Josić: 'Hrvati imaju pravo na izbore izaći jedanput, Srbi dvaput, Hrvati nemaju pravo da biraju tko će da ih popisuje, Srbi imaju to pravo'

10.03.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić ocijenio je u srijedu kako 30 godina od Domovinskog rata Vukovar ima malo razloga za zadovoljstvo, a razloga za nezadovoljstvo dodatno je sve više zbog, kako je rekao, prava srpske manjine da na lokalne izbore izlazi dva puta

"Svi oni koji su radili strašne zločine nisu procesuirani, svi su abolirani i malo tko je za Vukovar odgovarao. Dozvolili smo Srbiji da sudi nekakve ratne zločine u Beogradu, dobili smo kao nagradu 'Vukovar, mjesto posebnog domovinskog pijeteta', što jako lijepo zvuči, ali u praksi smo dobili jako malo toga", rekao je Josić na konferenciji za novinare, održanoj u Vukovaru u srijedu, uoči obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

Istaknuo je kako su svi skupa u hrvatskoj državi trebali živjeti dobro i ravnopravno, ali u praksi "Hrvati imaju pravo na izbore izaći jedanput, Srbi dvaput, Hrvati nemaju pravo da biraju tko će da ih popisuje, Srbi imaju to pravo".

U vezi s promjenama izbornog zakona kojim je, kako je rekao, "srpskoj nacionalnoj manjini dano dodatno pravo ne samo glasa, nego i izbora", član Savjeta Philip Karaula je objasnio je da se u skladu s njima - ako u Gradsko vijeće "ne uđe sedam pripadnika srpske nacionalne manjine - dodatno organiziraju izbori na kojima imaju pravo samo Srbi i na kojima mogu glasovati samo Srbi".

"Pitam se za koga se donosi ovaj zakon. Većinski dio manjinskoga srpskog naroda je tako normalan i sličan većinskome hrvatskom narodu, međutim, tu su se pojavili Srbi po zanimanju zbog kojih se i donosi ovaj zakon", ocijenio je Karaula, dodajući kako se davanjem mogućnosti Srbima da ponovno biraju poništavaju izbori i volja građana i Hrvata i Srba.

Na molbu novinara da pojasni, Karaula je rekao kako se izmjenama zakona o lokalnim izborima daje mogućnost Srbima koji nisu prošli na izborima u redovitom glasovanju da se ponovno kandidiraju, a tada na glasovanje izlaze samo Srbi.

"Idemo ih silom staviti u Vijeće, htjeli ih građani srpske nacionalnosti ili ne. Da ih žele, glasovali bi valjda za njih u redovnom glasovanju, ali ih sada morate izabrati jer je dovoljno da sada izađu članovi njihovih obitelji i oni ulaze u Gradsko vijeće. Na taj način se mijenjaju izborni rezultati", ustvrdio je Karaula.

Predsjednika Srpskoga narodnog vijeća Milorada Pupovca i "ekipu" optužio je da zloupotrebljavaju srpsku nacionalnu manjinu za vlastite političke interese dok istodobno na Banovini žive građani srpske nacionalnosti bez električne energije i osnovnih životnih uvjeta.