PROMJENJIV TJEDAN

Još sunca i pljuskova, ali do +28

28.05.2012 u 12:37

Bionic
Reading

I narednih tjedan dana na vidiku nema trajne stabilizacije vremena. Najljepši dani u tjednu bit će ponedjeljak i srijeda, no temperature će i dalje ostati ugodne proljetne – bez vrućina i bez većih zahlađenja, najavljuju prognostičari

U utorak će biti djelomično sunčano, ali nestabilnije pa će uz povećanu naoblaku mjestimice biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar će biti slab, mjestimice do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Bit će ugodno uz jutarnju temperaturu od 8 do 13°C, dok će se najviša dnevna kretati između 20 i 24°C.

Utorak Jadranu donosi pretežno sunčano vrijeme. Uz obalu i na otocima zadržat se suho, a popodne su u zaobalju mogući slabi i prolazni pljuskovi s grmljavinom. Navečer je slab pljusak moguć i u Istri. U noći će puhati burin, a danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 7 do 12°C, a uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne kretat će se od 22 do 27°C.

U srijedu će u unutrašnjosti biti djelomično sunčano. Sredinom dana i popodne mjestimice može biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova. Temperatura će biti bez veće promjene ili malo viša, osobito jutarnja.

Srijeda će na Jadranu biti pretežno sunčana. Uz obalu i na otocima većinom će biti suho cijeli dan, dok u zaobalju popodne postoji povećana mogućnost slabog pljuska praćenog grmljavinom. Vjetar će uglavnom biti slab; noću burin, a danju jugozapadnjak i zapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 7 do 12°C, a uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne bit će od 23 do 28°C.

U četvrtak se u kopnenom području očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom te manjim padom temperature zraka. Jutarnje temperature kretat će se od 13 do 17°C, a najviše od 18 do 23°C.

Na Jadranu se u četvrtak očekuje postupan porast naoblake pa mjestimice može biti kiše osobito na sjeveru potkraj dana. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperature će se kretati od 21 do 25°C.

U petak će u unutrašnjosti biti većinom oblačno i kišovito mjestimice s grmljavinom. Dnevne temperature bit će od 17 do 22.

Na Jadranu će u petak biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljusak i grmljavinu. Mjestimice su moguće ozbiljnije nevere s kišom. Puhat će umjereno i jako jugo uz temperature od 17 do 22°C.

U subotu će u unutrašnjosti doći do djelomičnog razvedravanja, ali su još uvijek mogući kratkotrajna kiša i pljuskovi. Uz sunčana razdoblja bit će malo toplije s temperaturama uglavnom iznad 20°C.

U subotu će i na Jadranu biti sunčanih razdoblja još ponegdje uz kratkotrajnu kišu ili pljuskove. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati.

U nedjelju i početkom sljedećeg tjedna nastavit će se promjenjivo vrijeme povremeno uz kišu ili pljuskove, ali će temperature biti u laganom porastu, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

187130,186541,176477,163686

Zanimljivosti

28. svibnja 1868. u Zagrebu na Griču izmjerena je temperatura od 34,3 stupnja.

29. svibnja 1879. zbog obilnih kiša nagla bujica rijeke Drave u Osijeku.

31. svibnja 1955. bura u Velebitskom kanalu usmrtila je 26 članova posade potopljenog vojnog brodića.