INICIJATIVA MLADIH UPOZORAVA

Još nisu kažnjeni odgovorni za zločine u Oluji!

05.08.2013 u 20:16

  • +6

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Čavoglavama

Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin

Bionic
Reading

Na 18. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska upozorila je javnost i nadležne institucije te odgovorne u njima kako Republika Hrvatska još uvijek nije na adekvatan način preuzela odgovornost za niz zločina počinjenih tijekom i nakon ove operacije

Naime, prema najrelevantnijim izvješćima i dosad utvrđenim činjenicama, na prostoru obuhvaćenim Olujom ubijeno je nešto manje od 700 civila te je protjerano do 200.000 građana većinom srpske narodnosti, od kojih se veliki broj još ni danas nije vratio svojim kućama. Nadalje, uništeno je preko 20.000 objekata većinom u vlasništvu hrvatskih Srba, stoji u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava

Sasvim je razvidno iz obujma zločina kako oni nisu bili izolirani incidenti, stoga, upozorava ova inicijativa, Republika Hrvatska ima obvezu procesuirati kako izravne počinitelje, tako i one koji za ove zločine nose zapovjednu odgovornost. Do danas, hrvatsko je pravosuđe u potpunosti propustilo kazniti odgovorne i zadovoljiti pravo žrtava i društva u cjelini na pravdu.

Također, Republika Hrvatska još uvijek nosi teret i političke odgovornosti za ovako provedenu operaciju te za politiku koja je onemogućila ili barem značajno otežala povratak izbjeglica.

Ranije izjave premijera Zorana Milanovića, ministrice Vesne Pusić, a posebno predsjednika RH Ive Josipovića u kojima su govorili o žrtvama predstavljaju putokaz u procesu izgradnje odgovornog odnosa prema počinjenim zločinima u ime Hrvatske. Međutim, te izjave do danas nisu dobile konkretnu manifestaciju posebno kada je riječ o procesuiranju odgovornih za počinjene zločine u Oluji.

Iskrena isprika žrtvama, intenziviranje potrage za nestalima, procesuiranje odgovornih i jasno ograđivanje od politike koja je dovela do brojnih zločina u Oluji obveze su vrha vlasti u RH i drugih institucija te jedina garancija zadovoljenja prava žrtava.