ZBOG USKRATE PRAVA RADNICIMA

Još jedan saborski odbor bez kvoruma, Tireli ga namjerno srušila

02.02.2016 u 13:57

Bionic
Reading

Nakon što jučer zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Odbora za kulturu danas je zbog kvoruma propala i sjednica Odbora za rad i mirovinski sustav. Ovaj put je kvorum namjerno srušila Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista

Odbor za rad i mirovinski sustav trebao je danas raspravljati o Zakonu o uskrati uvećanja plaća po osnovi godina staža, zbog kojeg su zadnjih dana sindikati na nogama, no do rasprave uopće nije došlo. Iako se na sjednici pojavilo sedam članova, Nansi Tireli, kada je shvatila da samo jedan član održava kvorum, jednostavno je napustila prostoriju.

'Da, ja sam srušila kvorum, a to je bio uistinu jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava. Ovo je čisti primjer korporativnog upravljanja državom, ono na što smo upozoravali već prilikom izglasavanja povjerenja Vladi. Nije čudno da prvi zakon Vlade upravo ide na tragu ukidanja radničkih prava jer u programu ove Vlade nažalost nemamo nijedne rečenice kojom štitimo ta radnička prava. Laburisti će iskoristiti svaku poslovničku, statutarnu ili bilo kakvu mogućnost te će dati Vladi do znanja da se ne slažemo s nepoštivanjem ustavnih odredbi, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja. Iskreno se nadam da sam ovakvim činom Vladi dala nekoliko dana vremena da razmisli i konačno socijalne partnere pozove na dijalog te se s njima dogovori što i kako dalje s ovim zakonom', priznala je nakon propale sjednice Tireli.

Od 12 članova Odbora na sjednici ih se pojavilo sedam, pet iz redova vladajućih i dvoje iz redova oporbe. Iako je nedostajalo više članova Odbora iz oporbe, Tireli kaže da u oporbi nije bilo dogovora o bojkotu. 'Činjenica jest da kvorum moraju osigurati vladajući, u ovom slučaju HDZ i Most, što oni nisu učinili, i ja mislim da sam iskoristila to svoje poslovničko pravo da upozorim na ono što Vlada radi u ovom trenutku, a način na koji se radi nije dobar', kazala je Tireli.

O spomenutom zakonu već sutra bi se trebalo raspravljati i na plenarnoj sjednici, no on bi trebao proći matični Odbor za rad i mirovinski sustav. Ako bude tehničke mogućnosti, Odbor će pokušati sjednicu održati i sutra ujutro, kaže njegov potpredsjednik, BUZ-ov Milivoj Špika

Ovo je već drugi odbor na kojem nije bilo kvoruma, podsjetili su ga novinari. 'Ako ćete moj osobni i iskreni odgovor, to je i više nego neozbiljno jer kolege i kolegice su mogli na vrijeme javiti da nas šestero ne dolazi i da zaludu ne dolaze ministrica i kolegica, i onda sve ok, ako je to već demokratska igra. Ovako se ja osjećam namagarčeno - dolazim ovdje, a njih nema', kazao je Špika.

Među onima koji nisu bili na sjednici je i SDP-ova Gordana Sobol, a novinarima je rekla da je poziv za nju došao jučer poslijepodne u 16 sati. 'Drugo, taj prijedlog zakona koji je izglasan po hitnom postupku u dnevni red Sabora je protuustavan. Ustavni sud je bio vrlo jasan vezano oko svog rješenja te je izričito rekao da se u ovoj godini naprosto više ne može odgađati realizacija prava koja proizlaze iz potpisanih kolektivnih ugovora i da Vlada mora naći sredstva kojima će se poštivati ono što piše u kolektivnom ugovoru', kazala je Sobol.

Na sjednici je ipak bila HDZ-ova Nada Murganić, a kazala je da bi podržala zakon.

'Svaki se zakon može mijenjati. Budući da nije donesen proračun, a znamo svi da smo zaista u deficitu i financijskim problemima kao država, ovaj zakon može biti privremeno rješenje. Uvijek postoji prostor za socijalni dijalog i mislim da ga nitko niti iz vladajuće stranke niti premijer neće izbjeći', rekla je Murganić.