ODLAZE, ALI BEZ ŽURBE

Još godinu dana plaćat ćemo Josipovićev tim

20.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Još uvijek aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću 18. veljače istječe mandat, a na njegovo mjesto sjeda Kolinda Grabar Kitarović. Tog bi datuma s Pantovčaka moglo otići i 23 državnih dužnosnika, koliko ih je na plaći u Uredu predsjednika. Riječ je o Josipovićevim savjetnicima, predstojnicima i slično, od kojih buduća predsjednica očekuje predaju mandata i na čija će mjesta doći njezini ljudi. No iako bi oni trebali napustiti Ured predsjednika, porezni obveznici će još godinu dana plaćati najbliže suradnike bivšeg predsjednika

Josipovićevi savjetnici i predstojnici, oko kojih se toliko puta u njegovom petogodišnjem mandatu dizala prašina, među kojima je 23 državnih dužnosnika koji primaju plaću direktno iz Ureda predsjednika, nastavit će godinu dana uživati u beneficijama, i nakon odlaska s Pantovčaka.

Naime državni dužnosnici prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću dok drugih šest mjeseci imaju pravo na pola plaće. To vrijedi kako za samog Ivu Josipovića, tako i za njegove savjetnike. Naravno, ako u tom roku nađu drugi posao, beneficije automatski prestaju. A koji su im planovi nakon odlaska s Pantovčaka, pokušali smo doznati u Uredu predsjednika, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.


Dužnosničke plaće u Uredu predsjednika RH kreću se, kako je tportal ranije doznao, od 16.670,38 kuna bruto, koliko imaju pomoćnici savjetnika i pomoćnici šefova odjela i kabineta predsjednika, do 39.262,36 kuna bruto, koliko mjesečno zarađuje predsjednik.

Nakon predsjednika, najvišu plaću prima predstojnik njegovog Ureda Vito Turšić (30.143 kuna bruto), dok Josipovićevi savjetnici Zlatko Gareljić, Mirjana Mladineo, Tamara Obradović Mazal, Saša Perković i Zrinka Vrabec Mojzeš, kao i glavna tajnica Mirjam Katulić i pročelnica kabineta Danica Juričić Spasović, imaju plaću u iznosu od 27.104 kuna bruto.

U trećem dužnosničkom platnom razredu u Uredu predsjednika nalaze se zamjenici savjetnika predsjednika s bruto plaćom od 22.249 kuna. U tu kategoriju trenutačno spada tek jedna osoba.

Slijedi sedam pročelnika kabineta i odjela s bruto plaćom od 19.209 kuna.

Najniže dužnosničke bruto plaće od 16.670 kuna u Uredu predsjednika imaju četiri pomoćnika savjetnika, odjela i kabineta.

Ako pretpostavimo da će nova predsjednica dovesti svoju garnituru, Josipovićevi suradnici građane će koštati više od 4,3 milijuna kuna, tj. 2,9 milijuna kuna za prvih šest mjeseci, kada primaju punu plaću, i 1,44 milijuna kuna za drugih šest mjeseci. S obzirom na to da je Kolinda Grabar Kitarović počela formirati tim najbližih suradnika, a neka imena već su iscurila u javnost, teško je za vjerovati da će itko od Josipovićevih ljudi 'nadživjeti' njegov mandat u Uredu predsjednika.