147 ZAPOSLENIH

Doznajte kolike su plaće u Josipovićevu uredu

Bionic
Reading

Nakon pet godina stolovanja Ive Josipovića na Pantovčaku, tportal prvi objavljuje detaljan prikaz strukture zaposlenih u Uredu predsjednika, kao i iznose dužnosničkih primanja. Tijekom mandata predsjednik je bio često kritiziran zbog rastrošnosti Ureda, koji je, prema mišljenju kritičara, prevelik s obzirom na ovlasti kojima raspolaže. Od preuzimanja funkcije od Stipe Mesića do danas, broj zaposlenih na Pantovčaku pao je za 11 ljudi, a pale su i plaće – prosječno za 636 kuna

Danas je na plaći u Uredu predsjednika 147 ljudi, ali Josipović ima i niz bliskih suradnika koji ne primaju plaću iz njegova proračuna. Među njima su 23 osobe sa statusom državnih dužnosnika, uključujući i šefa države. Njima treba pridodati troje savjetnika, glavnog analitičara te petero povjerenika, koji imaju status dužnosnika, ali su zaposleni u drugim institucijama ili su u saborskoj mirovini. No njima predsjednik može odrediti i druge vrste naknada.

Dužnosničke plaće u UPRH-u kreću se od 16.670,38 kuna bruto, koliko imaju pomoćnici savjetnika i pomoćnici šefova odjela i kabineta Predsjednika, do 39.262,36 kuna bruto, koliko mjesečno zarađuje predsjednik. Neto rasponi plaća u Uredu predsjednika RH za svibanj 2014. su od najniže 2828,60 kuna do 22,607,69 kuna, koliko prima predsjednik Republike.
Planirani godišnji proračun Ureda predsjednika Hrvatske Ive Josipovića za 2014. nešto je viši od 43 milijuna kuna. Riječ je o uštedi od šest milijuna kuna u odnosu na 2009., zadnju godinu mandata Stipe Mesića.

Broj zaposlenih na Pantovčaku kritizirala je i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u svom prvom intervjuu nakon objave kandidature rekavši da 'gore' rade stotine ljudi bez ikakvog rezultata. Prema podacima iz Ureda predsjednika, na Pantovčaku je ukupno zaposleno 147 osoba, a dijele se u dvije kategorije: prva su dužnosnici, a druga službenici i namještenici. Službenika i namještenika je 124, a dužnosnika 23.

Najvišu plaću poslije predsjednika ima predstojnik Ureda Vito Turšić koja iznosi 30.143,39 kuna bruto, slijede ga savjetnici predsjednika – Zlatko Gareljić (obrana), Mirjana Mladineo (europski poslovi), Tamara Obradović Mazal (gospodarstvo i sektorska politika Europske unije), Saša Perković (nacionalna sigurnost), i Zrinka Vrabec Mojzeš (društvene djelatnosti). Glavna tajnica Mirjam Katulić i pročelnica kabineta Danica Juričić Spasović, koji primaju 27.103,69 kuna bruto.

KLIKNITE ZA UVEĆANJE.


Treba napomenuti kako troje savjetnika - Romana Vlahutin (vanjski poslovi), Siniša Tatalović (unutarnja politika), Ankica Marinović (znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice) nisi zaposleni na Pantovčaku, kao ni glavni analitičar Dejan Jović i ne primaju plaću na Patovčaku.

U trećem dužnosničkom platnom razredu u Uredu predsjednika nalaze se zamjenici savjetnika predsjednika s bruto plaćom od 22.248,67 kuna. U tu kategoriju trenutačno spada tek jedna osoba.

Potom slijede pročelnici kabineta i odjela i tajnik predsjednika za određeno stručno područje. Na toj dužnosničkoj funkciji zaposleno je sedam osoba na bruto plaći od 19.209,08 kuna.
Najniže dužnosničke plaće u uredu predsjednika imaju pomoćnici savjetnika, pomoćnici odjela i kabineta. Riječ je o četiri osobe na bruto plaći od 16.670,38 kuna.
Kažimo i da pet povjerenika – Vinko Kovačić (branitelji), Stjepo Bartulica (vjerske zajednice), Branko Tušek (sport), Vesna Škulić (osobe s invaliditetom), i Izet Aganović (zdravstvo) nisu na plaći na Pantovčaku.

Kada je Ivo Josipović 2009. preuzeo dužnost predsjednika RH, proračun za plaće iznosio je 23,09 milijuna kuna, a danas iznosi četiri milijuna kuna manje ili 19,66 milijuna što znači da i dalje gotovo pola od 43 milijuna kuna budžeta odlazi na plaće zaposlenih u Uredu predsjednika.