'NIJE REFORMATOR'

Jordan: Islamisti kritiziraju izbor novog premijera

01.02.2011 u 19:59

Bionic
Reading

Fronta islamske akcije (FAI), najveća oporbena stranka u Jordanu, kritizirala je u utorak kraljev izbor Marufa Bahita za mandatara za sastav nove vlade, ocijenivši da 'nije reformator' te je najavila nastavak prosvjeda.

Maruf Bahit je održao najgore parlamentarne izbore u Jordanu' u vrijeme svog mandata 2007. i 'nije reformator', rekao je Zaki Bani Ršeid, član izvršnog odbora FAI-ja.

'On nije čovjek koji će predvoditi prijelazno razdoblje i izvesti Jordan iz krize', dodao je.

Prosvjedi će se nastaviti, budući da 'još traju razlozi zbog kojih su prosvjedi organizirani', rekao je glavni tajnik FAI-ja Hamza Mansur

FAI i Bratstvo muslimanske braće trebali su se sastati u utorak poslijepodne kako bi procijenili 'posljedice takve odluke', ali su islamisti već bili najavili mirno okupljanje ispred premijerova ureda u petak nakon molitve.

Kralj Abdulah II.
imenovao je u utorak Bahita kao zamjenu za Samira Rifaja i povjerio mu provedbu 'pravih političkih reforma', objavila je kraljevska palača nakon više prosvjeda oporbe zadnjih tjedana.

Kralj je zatražio od Bahita, bivšeg premijera (2005.-2007.) da 'učini brze i jasne korake radi provedbe pravih političkih reforma koje će biti u skladu s našom predodžbom o općenitim suvremenim reformama što će pridonijeti našem zauzimanju za demokraciju', ističe palača.