NOVO RJEŠENJE ZA PALESTINU

Jordan će pripojiti Zapadnu obalu?

31.10.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Viši vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Faruk Kaddoumi dao je podršku novom prijedlogu kojim bi Jordan pripojio Zapadnu obalu, javlja Jerusalem Post

Jedan od utemeljitelja PLO-a, Faruk Kaddoumi rekao je da bi aneksija Zapadne obale značila uspostavu Jordansko-palestinske konfederacije.

Kaddoumi je podržao tu inicijativu, tvrdeći da će, ukoliko dođe do realizacije te ideje, ona rezultirati pozitivnim razvojem.

Naglasio je da Zapadna obala mora ostati palestinski teritorij te da će Jordan trebati osigurati puna prava Palestinaca, kao i prava na povratak.

U intervjuu prošle godine jordanski kralj Abdullah izjavio je kako ne bi podržao jedinstvo između svoje zemlje i Zapadne obale, podsjeća Jerusalem Post.

'Jordan nikada nikome neće biti zamjenska domovina', rekao je kralj Abdullah.

'To nema smisla... Imamo vojsku i spremni smo boriti se za našu domovinu i budućnost Jordana. Trebamo govoriti glasno, a ne dopustiti da takva ideja ostane u glavama nekih od nas. Jordan je Jordan, a Palestina je Palestina', bio je jasan jordanski kralj.

Godine 1988. Jordan je odustao od svojih zahtjeva na Zapadnoj obali i priznao vlast PLO-a nad tim teritorijem te je poništio jordansko državljanstvo Palestincima sa Zapadne obale. Godine 1993. godine Sporazumom iz Osla naznačeno je da je povrat Gaze i Zapadne obale pod vlast PLO-a bio 'jordanska opcija', što većina ljudi nije zaboravila.

Proteklog desetljeća, zbog nezadovoljstva neuspjehom Osla, neki izraelski stručnjaci i zastupnici oživjeli su jordansko rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.