SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Jom Hašoa - Dan stradanja i junaštva

05.05.2016 u 12:51

Bionic
Reading

Jom Hašoa dan je sjećanja na žrtve Holokausta kao spomen na stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu te junaštvo iskazano pobunom u židovskom getu u Varšavi, a dostojanstveno će se obilježit i u našoj zemlji u organizaciji dviju židovskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj

Jom Hašoa obilježava se 27. dana mjeseca Nisana, tjedan dana nakon završetka Pesaha i tjedan dana uoči Dana sjećanja za pale borce za nezavisnost Izraela te se obilježava na obljetnicu ustanka u Varšavskom getu koji je trajao od 19. travnja do 16. svibnja 1943. godine.


Dan stradanja i hrabrosti utemeljen je rezolucijom izraelskog parlamenta Kneseta 12. travnja 1951. na prijedlog izraelske vlade premijera Davida Ben Guriona. Kneset je novim zakonom od ožujka 1959. odredio da se sjećanje na žrtve Holokausta i ustanka u Varšavi obilježava kao izraelski nacionalni praznik.
 
Početkom 1960-ih godina Jom Hašoa se u Izraelu počeo obilježavati zvukom sirene kojom se zaustavlja promet i sve druge aktivnosti te se dvjema minutama šutnje odaje počast žrtvama. Sirena se oglašava dva puta, u predvečerje nakon zalaska sunca i ponovo sljedećega dana u 11 sati. Toga dana svi su radijski i televizijski programi posvećeni sudbini Židova za vrijeme Drugoga svjetskoga rata uključujući i razgovore s preživjelima. U sinagogama se održavaju molitve i pale se svijeće u znak sjećanja na stradale u Holokaustu.