brexit

Johnson: Postoji velika mogućnost da se ne postigne dogovor s EU

10.12.2020 u 21:11

Bionic
Reading

Postoji velika mogućnost da Velika Britanija i Europska unija neće postići trgovinski sporazum do za to predviđenog roka, rekao je u četvrtak britanski premijer Boris Johnson.

„Mislim da moramo biti veoma, veoma jasni da sad postoji velika mogućnost da ćemo imati rješenje koje je sličnije australskom nego kanadskom odnosu s EU-om“, rekao je Johnson.

„To ne znači da je to loša stvar“.

Pregovori Londona i Bruxellesa su u završnim danima, ali su dvije strane neusuglašene po nizu pitanja. U nedjelju će donijeti odluku hoće li nastaviti razgovore.

Johnson je u četvrtak poručio da Britanija i dalje želi sporazum, no da bi kraj prijelaznog razdoblja nakon izlaska iz saveza 31. prosinca mogao završiti bez trgovinskog sporazuma. To je nazvao „dogovorom u australskom stilu“.

„Našim pregovaračima sam rekao da moramo nastaviti i potruditi se što je više moguće. Ići ću u Bruxelles, u Pariz, Berlin ili gdjegod, kako bih uspio to završiti i postići sporazum“, naglasio je britanski čelnik.

Izostankom dogovora bi se trgovina između dviju strana odvijala prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Johnson je u srijedu u donjem domu britanskog parlamenta izrazio uvjerenost da je još uvijek moguće postići dobar dogovor, no i upozorio da su zahtjevi na kojima EU trenutno insistira neprihvatljivi.

Kasnije u srijedu sastao se na večeri s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.