eu

Johnson poslao ultimatum Bruxellesu za ponovne pregovore o Brexitu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.07.2019 14:54
  • Objavljeno 25.07.2019 u 14:01
Novi britanski premijer Boris Johnson

Novi britanski premijer Boris Johnson

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Novi britanski premijer Boris Johnson poslao je u četvrtak, u svom prvom obraćanju britanskom parlamentu, ultimatum Bruxellesu da se ponovno uđe u pregovore o Brexitu ili će u suprotnome scenarij biti izlazak Britanije iz Europske unije bez sporazuma

'Spremni smo pregovarati, u dobroj vjeri, o alternativi (sporazumu o Brexitu)', kazao je Johnson obraćajući se zastupnicima u parlamentu. 'Uključit ćemo se u te pregovore s najvećom mogućom energijom i odlučnošću', dodao je Johnson.

Novi britanski premijer kazao je kako se nada da će europski čelnici 'razmisliti o svom trenutnom odbijanju' ponovnih pregovara o sporazumu kojim se regulira britanski izlazak iz Europske unije.

'Ako to ne urade, morat ćemo izići bez sporazuma', kazao je Johnson dodavši da je zatražio od svoji novih ministara u vladi da obave pripreme kako bi im 'glavni prioritet' postao izlazak bez sporazuma.

Novi britanski premijer inzistira na tome da Britanija napusti EU s 31. listopada bez obzira hoće li do tada imati sporazum s EU ili ne.

Boris Johnson također je kazao kako treba napustiti tzv. 'backstop', rješenje vezano uz granicu s Irskom kojim se željelo onemogućiti povratak tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, da bi se ostvario pomak vezano uz brexit.

'Mora biti jasno shvaćeno da put prema sporazumu o brexitu ide preko napuštanja backstopa', rekao je Johnson pred parlamentom.

Johnson je u svom inauguralnom govoru također rekao da Velika Britanija neće nominirati kandidata za novu Europsku komisiju unatoč tome što je to zatraženo od nje kao države članice Europske unije.

'Nećemo nominirati povjerenika EU-a ... ni pod kakvim okolnostima', rekao je Johnson zastupnicima te dodao da svrha njegove odluke nije da se 'zaustavi Europsku uniju u tome da imenuje novu komisiju'.

Johnson je rekao da su mnogi britanski dužnosnici zaglavili u brojnim sastancima u Bruxellesu i Luxembourgu, a bilo bi bolje da se bave osiguranjem novih dogovora o slobodnoj trgovini.

Od Velike Britanije je zatraženo da objavi ime kandidata za komisiju unatoč činjenici da je predviđeno da napusti blok 31. listopada, dan prije nego što bi to tijelo počelo raditi.

'Danas je prvi dan primjene novog pristupa koji će završiti našim odlaskom iz EU-a 31. listopada', istaknuo je novi premijer, koji ustraje na tome da Velika Britanija mora napustiti EU do tog datuma, s dogovorom ili bez njega.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!