KORONAVIRUS U BRITANIJI

Johnson objavio strože mjere, moguće i podizanje vojske u cilju potpune provedbe

22.09.2020 u 15:37

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u utorak mjere za sprečavanje širenja drugog vala epidemije koronavirusa koje bi mogle biti na snazi i šest mjeseci, a uključuju ohrabrivanje rada od kuće i ranije zatvaranje barova i restorana.

Pošto su vladini znanstvenici upozorili da bi broj mrtvih u epidemiji covida-19 u Britaniji mogao snažno porasti ako se ne poduzmu oštrije mjere, Johnson je kazao da zasad neće biti potpune karantene poput one uvedene u ožujku, ali je naglasio da je potrebno uvesti druge oštre mjere ako se širenje epidemije ne uspori.

"Zadržavamo pravo na upotrebu oštrijih mjera, sa znatno većim ograničenjima", rekao je Johnson u parlamentu nakon sastanka sa svojim ministrima i čelnicima regionalnih vlada Ujedinjenog Kraljevstva. "Te oštrije mjere ćemo moći izbjeći samo ako ove mjere donesu rezultate i ako promijenimo svoje ponašanje", rekao je Johnson.

Dodao je da je Britanija došla do opasne prijelomne točke u epidemiji, slično kao i zemlje poput Španjolske i Francuske.

"Nećemo štediti truda u razvoju cjepiva, liječenja i masovnog testiranja, ali ako ne napravimo opipljiv napredak, moramo se pomiriti s time da bi ove mjere mogle ostati na snazi možda i do šest mjeseci", rekao je.

Samo nekoliko tjedana nakon što je pozvao ljude da se vrate na svoja radna mjesta, Johnson je rekao da bi uredski radnici trebali ostati kod kuće ako je to moguće.

Također je naredio da se svi pubovi i restorani od četvrtka moraju zatvoriti najkasnije u 22 sata. "Žao mi je što će nove mjere pogoditi mnoge poslove koji su se tek polako počeli oporavljati od karantene", rekao je Johnson.

Maske za lice postat će obavezne na više mjesta nego što je to sad slučaj, tvrtke koje krše pravila oštrije će se kažnjavati, kao i pojedinci koji ne poštuju mjere, rekao je Johnson, dodajući da bi i vojska mogla biti pozvana kako bi pomogla policiji u provedbi mjera.

Škole i sveučilišta zasad će ostati otvoreni.

Nove mjere uvedene su nakon što su vladini savjetnici rekli da bi dnevni broj novozaraženih mogao do sredine listopada narasti na 50 tisuća ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere.