zabave u lockdownu

Johnson je lagao, ali nije namjerno

21.03.2023 u 16:28

Bionic
Reading

Bivši britanski premijer Boris Johnson rekao je odboru britanskog parlamenta da nije namjerno obmanuo zastupnike vezano uz zabave u Downing Streetu tijekom 'lockdowna', već je sve što je govorio bilo "u dobroj vjeri" na temelju onoga što je znao u to vrijeme

Odbor za povlastice britanskog parlamenta istražuje je li Johnson izjavama koje je dao Donjem domu u prosincu 2021. namjerno obmanuo zastupnike o zabavama koje su se održavale u Downing Streetu za vrijeme 'lockdowna' zbog covida-19, pri čemu je i on sam na nekima prisustvovao.

U svom dokaznom dokumentu na 52 stranice koji je podnio odboru u utorak Johnson je istaknuo kako prihvaća da je Donji dom bio obmanut njegovim izjavama, ali da ništa ne ukazuje na tvrdnju da je namjerno lagao.

Opisao je neke od optužbi odbora - sastavljenog od sedam zastupnika s većinom iz Johnsonove vladajuće Konzervativne stranke - kao nelogične i apsurdne, optuživši parlamentarni odbor da je nepravedan, pristran te da je prekoračio svoje ovlasti.

"Iz te je istrage jasno da ne postoje nikakvi dokazi koji podupiru tvrdnju da sam namjerno ili bezobzirno obmanuo Dom", rekao je Johnson.

Odbor će ispitati Johnsona u srijedu, a sjednica će se emitirati na televiziji.

Odbor je na svojoj mrežnoj stranici objavio da Johnsonov dokument ne sadrži nikakve nove dokaze, dodajući da će "pažljivo razmotriti daljnje Johnsonove argumente i odgovoriti na njih" u svom konačnom izvješću.

Johnson je preuzeo dužnost 2019. zahvaljujući svojoj podršci brexitu.

Pala mu je popularnost nakon otkrića o zabavama koje su se održavale u njegovoj službenoj rezidenciji dok je na snazi bio 'lockdown' i zabrana okupljanja.

Johnson je bio prisiljen na ostavku prošloga rujna nakon što je više ministara podnijelo ostavku zbog niza skandala.