ZBOG POKUŠAJA ZLOUPORABA

Ježić ostaje u zatvoru zbog proširenja istrage

08.03.2011 u 21:53

Bionic
Reading

Vlasnik Dioki grupe i riječkog Novog lista Robert Ježić ostat će još dva mjeseca u istražnom zatvoru u kojemu je od prosinca prošle godine, odlučila je danas sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda, usvojivši zahtjev USKOK-a koji je protiv Ježića proširio istragu zbog sumnje da je bivšeg premijera Ivu Sanadera potaknuo na pokušaj zlouporaba teških 10 milijuna eura

Protiv Ježića i Sanadera se od ranije vodi istraga zbog sumnje da su zajedno s bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorili prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne, pri čemu je HEP navodno oštećen za 6,3 milijuna kuna.

Zbog tog je slučaja Ježić od prosinca prošle godine u istražnom zatvoru u Remetincu i sutra se trebalo odlučivati o njegovom eventualnom puštanju na slobodu, no USKOK je danas objavio da protiv njega i Sanadera proširuje istragu zbog sumnje da su Diokiju pokušali pribaviti nezakonitu dobit od čak 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF.

Ježića je poslijepodne saslušala sutkinja Erna Dražančić koja nadgleda istragu i odlučila ga je zadržati iza rešetaka zbog opasnosti od utjecaja na dvadesetak svjedoka koje USKOK namjerava ispitati u proširenoj istrazi.

Njegov branitelj Ljubo Pavasović Visković nije želio otkriti što je Ježić izjavio u svoju obranu, no ustvrdio je da se ovakvim postupanjem USKOK-a svaki, pa i najuredniji poslovni događaj može dovesti do kaznenog postupka i zatvaranja ukoliko se vinovnik nađe u nepovoljnom političkom kontekstu.

Smatra i da je tužiteljstvo pokazalo spremnost da Ježića pod svaku cijenu, pa čak i procesnim manipulacijama zadrži u pritvoru.

Državno odvjetništvo time se pretvorilo u političkog arbitra i značajno se udaljilo od svoje zakonske i ustavne uloge, smatra Pavasović Visković.

Jedan od Sanaderovih zagrebačkih branitelja, Goran Suić, kazao je da je za proširenje istrage doznao iz medija te da ne može ništa komentirati dok ne vidi 'o čemu je točno riječ'. Ni o današnjoj odluci salzburškog suda o dvomjesečnom produljenju ekstradicijskog pritvora za njegovog branjenika nije želio ništa reći.

USKOK sumnja da je Sanader od studenoga 2008. do lipnja 2009. koristio svoj premijerski položaj kako bi se u što kraćem roku realizirala kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku po cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koju je postavio Robert Ježić. Ta je cijena za 10 milijuna eura bila veća od stvarne cijene za koju je zemljište u konačnici i prodano. Do sklapanja ugovora nije došlo jer su, tvrde u USKOK-u, odgovorni u JANAF-u odbili Sanaderov zahtjev, svjesni da bi na taj način oštetili to državno poduzeće.

USKOK je i za ovo kazneno djelo zatražio od Austrije izručenje Sanadera, protiv kojega USKOK vodi nekoliko istraga. Bivši premijer je, naime, osumnjičen za više kaznenih djela u aferama Fimi media i HEP, a odnedavno i za dobivanje provizije za kredit koji je Hypo banka dala hrvatskoj Vladi 2005. dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova.