suđenje

Ježić dokumentirao da je dečku Sanaderove kćeri Dioki u dva navrata uplatio po 200.000 dolara

10.05.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Krunski svjedok Uskoka protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u aferi Ina-Mol, Robert Ježić, dostavio je na zagrebački Županijski sud dokumentaciju iz koje proizlazi da je njegova tvrtka Dioki Holding tijekom 2009. na račun tadašnjeg dečka Sanaderove kćeri Petre, Andreja Dojkića, u dva navrata uplatio po 200.000 dolara

Taj je novac bio namijenjen za osnivanje i djelovanje tvrtke International Chemical Services u kojoj je Dojkić bio direktor s mjesečnom plaćom od 12.000 dolara.

Ježić je dostavio i dokumentaciju o prodaji Diokija u sklopu kojeg se nalazi i dio prema kojem se kupac obavezuje uplatiti pet milijuna eura u državni proračun.

Do novih saznanja o plaćanju Sanaderovih troškova došlo je nakon što je Ježić ranije na sudu odgovarao na pitanja odvjetnika Williama Boycea, branitelja drugooptuženog Zsolta Hernadija, a koji je Ježića ispitivao na okolnost isplate mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Ježić je na odvjetnikovo pitanje odgovarao kako se radilo o dogovoru prema kojem novac Sanaderu nije trebao biti isplaćen odmah, već ga je on mogao koristiti određeno vrijeme za poslovanje DIOKI-ja. Stoga je sutkinja Maja Štampar Stipić upitala Ježića zašto od tog novca Sanaderu nije uplatio 'barem 10.000 eura'.

  • +5
Suđenje Ivi Sanaderu za aferu INA-MOL Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

'Ništa mu nisam mogao isplatiti u gotovini, no podmirivao sam mu druge troškove', ustvrdio je Ježić.

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je prva presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada je presudu ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.