SUĐENJE INA-mol

Svjedok iz Budimpešte: Milijuni na Ježićevu računu nemaju veze sa Sanaderom

30.04.2019 u 11:10

Bionic
Reading

Na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju video vezom iz Budimpešte svjedoči naftni menadžer Imre Fazekas, koji je na prvom suđenju 2012. posvjedočio da pet milijuna eura na računu švicarske tvrtke Roberta Ježića nije bilo namijenjeno Sanaderu

Svjedočeći video vezom iz zgrade mađarskog državnog odvjetništva u Budimpešti Fazekas je u utorak kazao da mu se u proljeće 2009. javio direktor Ježićeve švicarske tvrtke Stefan Hurlimann.

"Kazao je kako ima ozbiljnu ponudu za mene. Mislio sam da se radi o projektu Družba Adria pa smo pristali platiti 10 milijuna koliko je tražio Hurlimann. Platili smo predujam od 5 milijuna eura, a moram reći kako taj novac nema nikakve veze sa Sanaderom, MOL-om niti Hernadijem", posvjedočio je Fazekas u utorak.

Ježić je na sudu ranije izjavio da je pet milijuna eura, odnosno polovinu navodnog Sanaderova mita, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo upravo preko Fazekasa kao MOL-ovog pouzdanika.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada je presudu ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

  • +2
Nastavak suđenja Sanaderu, svjedočenje Imfre Fazekaša Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL