smanjenje troškova

Jesu li stambene zadruge novi način rješavanja stambenog pitanja?

26.03.2023 u 19:39

Bionic
Reading

Mnogi se pitaju kako riješiti stambeno pitanje, a pritom ne pasti u dužničko ropstvo. Jedan od funkcionalnih modela u Europi su stambene zadruge koje već godina mnogim obiteljima smanjuju troškove u pronalaženju stambene nekretnine

U švicarskom Baselu Vedrana Žalac živi u zgradi zvanoj Stadterle. No ona nije vlasnica stana, već je zgrada u kolektivnom vlasništvu stambene zadruge.

'Kolektivno vlasništvo znači da ja nisam vlasnica stana u kojem živim, već sam suvlasnica zgrade. Te mogu zajednički sa svojim sustanarima i drugim zadrugarima odlučivati o svim pitanjima što se tiče zgrade, bilo da je to svakodnevna briga o zgradi, neke veče renovacije ili otvaranje i planiranje nekih mnovih projekata', objasnila je u Dnevniku HRT-a.

Voditeljici projekata Zadruga za etično financiranje Silviji Kudeljak iz Križevaca svidjela se ideja i nada se da će upravo u njezinu gradu biti izgrađena prva zgrada u vlasništvu svih stanara.

'Dobijete veliku kvalitetu jer imate zajedničke prostore, i dobijete jednu komociju života, a nije nužno sve na vama, kaže. Princip stambene zadruge vrlo je jednostavan', ističe Darovan Tušek iz zadruge Otvorena arhitektura.

'U modelu stambenih zadruga građani se udružuju i zajednički vode proces izgradnje stambene zgrade u kojoj namjeravaju živjeti. Oni to rade u suradnji s lokalnom samoupravom, nekim gradom ili općinom koje im daje na upravljanje zemljište pomoću prava građenja i na taj način zadržavaju kontrolu nad tim resursom', objasnio je.

Na taj način nema profita za investitora te su stambene zgrade mnogo jeftinije nego što bi bile na tržištu. Samo financiranje takvih projekata podržava i Europska investicijska banka.

'Stambene zadruge se financiraju prvenstveno na način da prva baza čini ulog zadrugara i njihovi resursi, a ostatak financijske konstrukcije se najčešče zatvara nekim oblikom dugoročnog kreditiranja iz europskih sredstava ili je u pitanju kredit banke', objasnio je voditelj projekata Zadruga za etično financiranje Ivon Pavlović.

Prosječna cijena izgradnje zgrade trebala bi biti do 30 posto jeftinija, a u Udruzi žele postići cijenu najma od oko 7 eura po četvornom metru stana.

'Ali mislim da u prvom planu to moraju biti socijalno priuštivi stanovi. Znači, država i lokalne zajednice moraju početi graditi stanove za dugoročni najam, smatra dr. sc. Mladen Vedriš s Veleučilišta Efectus.

Model postoji, ideja je već isprobana, sada je sve na lokalnim zajednicama, da prihvate taj novi način rješavanja stambenog pitanja.