ŠAH U SABORU

Jesu li pred Hrvatskom ipak novi izbori?

03.12.2015 u 11:05

Bionic
Reading

Uoči današnje prve saborske sjednice 8. saziva Hrvatskog sabora, aktualne neizvjesnosti oko konstituiranja Sabora u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog analizirali su glavna urednica tportala Đurđica Klancir i profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj. Od mogućih scenarija, čini se da je izvjesno samo to da današnji rasplet situacije u sabornici neće pružiti definitivan odgovor na pitanje jesu li pred Hrvatskom novi izbori, koji se sada čine izglednima. Interpretacije su različite, od toga da bi zajednički izbor profesora Roberta Podolnjaka iz Mosta za predsjednika Sabora mogao signalizirati i neke druge, kompleksnije dogovore u smjeru formiranja zajedničke vlade, do toga da bi HDZ i SDP to odradili tek kako bi mogli nastaviti pregovore u sve tanjoj nadi da će se Most na koncu ipak odlučiti za jednu stranu

Berto Šalaj ističe da je moguće da se Sabor danas konstituira, a da to istovremeno ne isključi nove izbore, baš kao što je moguće i da se ne izabere predsjednik Sabora, ali se u idućim tjednima postigne dogovor i odredi mandatar vlade. On smatra da će predsjednik Sabora danas biti izabran, samo je pitanje hoće li to biti netko iz Mosta, čini se profesor Podolnjak, ili neće biti nitko.

'Vrlo su male šanse da predsjednik Sabora bude iz redova SDP-a ili HDZ-a. Postoji politička logika da to bude netko iz Mosta; ako se nastave pregovori i Most se odluči za jednu ili drugu stranu, da premijer tada bude iz SDP-a ili HDZ-a', kazao je Šalaj dodajući da nije nemoguće da se u slučaju naknadnog postizanja dogovora promijeni i predsjednik Sabora. Osim toga, zastupnici imaju vrlo važan poticaj da danas konstituiraju Sabor - tim činom počinju teći njihova prava pa će i u slučaju novih izbora ostvariti punu plaću u razdoblju od šest mjeseci i pola plaće u idućih pola godine.

Đurđica Klancir podsjetila je da smo u današnji dan ušli s jednim službenim kandidatom za predsjednika Sabora, dr. Željkom Reinerom kao kandidatom Domoljubne koalicije. Kandidat Mosta na razini je neslužbene konstrukcije - profesor Podolnjak opovrgnuo je informaciju da je on kandidat, dok se neslužbeno govori da Hrvatska raste želi podržati njegovu kandidaturu.

'Romantična fantazija' o zajedničkoj vladi

'I tu je zapravo jedna tricky situacija: ako Most pristaje na tu kombinaciju, može se interpretirati kao da je došlo do pomaka u pregovorima s koalicijom Hrvatska raste... Dvije su moguće interpretacije - ako imamo pomake i ako su se SDP i HDZ dogovorili oko toga da podrže prof. Podolnjaka, to može biti signal da su spremni na nekakve druge, kompleksnije dogovore, pa i u smjeru nekakve nove vlade koju većina analitičara smatra jednom romantičnom fantazijom koju bi podržali i SDP, i HDZ i Most. Iskorak i podrška Podolnjaku mogli bi se tumačiti kao nekakav korak u tom smjeru', kazala je Klancir napominjući da bi u tom slučaju, prema drugoj interpretaciji, pregovarači od Mosta mogli očekivati da postanu suzdržaniji i da nemaju nerazumna očekivanja.

Šalaj ukazuje na to da Most i SDP-ova koalicija sami imaju dovoljno mandata da izglasaju predsjednika Sabora, no podsjeća da su u Mostu takav scenarij unaprijed odbacili napominjući da njihovog kandidata treba podržati i jedna i druga strana jer ne žele da se njihova potpora jednoj strani interpretira kao njihova moguća odluka u nekom smjeru. Ne čini mu se nemogućim da se SDP i HDZ danas slože oko predsjednika Sabora, ali na tragu da se to odradi i da se nakon toga nastave razgovori kako bi se vidjelo hoće li se Most ipak odlučiti za jednu stranu. 'Ako se nekim čudom dogodi velika koalicija SDP-a i HDZ-a, u što ne vjerujem, onda je tek malo vjerojatno da će prof. Podolnjak ostati predsjednik Sabora. Po mom sudu, male su šanse da se to dogodi', kazao je Šalaj.

Težak iskorak iz emocije u realpolitiku

Đurđica Klancir istaknula je da šanse za današnji izbor predsjednika Sabora rastu zbog pritiska medija i javnosti koji bi u tom slučaju dijelom splasnuo. Ukazala je na to da su zastupnici Mosta, kao zapravo predizbornog pokreta s vrlo heterogenim glasačima, ali i samim timom ljudi, pod strašnim pritiskom.

'Teško im je iskoračiti iz emocije u realpolitiku. To je evidentno. Vrlo su emotivno reagirali na interpretacije, pdometanja, spinove iz javnosti i neprestana optuživanja da su skloniji jednima ili drugima. Vidimo političare, prije svega gospodina Božu Petrova koji je zapeo u toj emocionalnoj situaciji, da želi pokazati da neće ni s jednima ni s drugima. I prof. Podolnjak, kada interpretira tu emociju, priziva vladu u kombinaciji SDP-a i HDZ-a, pri čemu se naravno nada da su tu mogući nekakvi stručnjaci koji bi bili prihvatljivi i jednima i drugima', kazala je Klancir dodajući da Most izričito naglašava da neće ni s SDP-om niti HDZ-om što znači da riskira postati najveći gubitnik i približava se scenariju novih izbora.

Šalaj se nadovezao podsjećajući da u Mostu stalno govore kako ne smiju izdati svoje birače, no ne bi li bila izdaja birača kada bi Zoran Milanović pristao na koaliciju s Karamarkom i obrnuto? U takvoj poziciji Hrvatskoj se smiješe novi izbori, a Šalaju se čini da je kampanja za te izbore započela pismom Bože Petrova zastupnicima Mosta.

Analizirajući moguće scenarije na novim izborima, Klancir je podsjetila na primjere iz Europe koji ukazuju na to da nove političke formacije koje su nastale velikim dijelom na nezadovoljstvu velikim strankama, na ponovljenim izborima ne uspijevaju ostvariti rezultat.

Cijelu emisiju u Mreži prvog možete poslušati ovdje