SUĐENJE U FRANCUSKOJ

Jesu li jeftini implantati ugrozili žene?

18.04.2013 u 16:00

Bionic
Reading

'Jedno od najvećih suđenja u povijesti francuskog pravosuđa', tako je BBC nazvao sudski proces koji je danas započeo u Marseilleu protiv kompanije PIP optužene za proizvodnju defektnih implantata za grudi. Smatra se da je oko 300.000 žena u 65 zemalja ugroženo zbog loše kvalitete implantata

Već same brojke slučaja daju dovoljno naslutiti kolika mu je važnost i opseg. Podignuto je preko 5.000 individualnih tužbi, angažirano oko 300 odvjetnika, a proces će se, zbog golemog broja stranki, odvijati u Kongresnoj palači Marseillea koja raspolaže s tri dvorane u prostoru od 4.800 kvadratnih metara, prenosi Le Nouvel Observateur.

Tvrtka PIP bila je do svog prisilnoga zatvaranja u 2010. jedna od vodećih na tržištu implantata. Prema statistikama, preko 30.000 žena u Francuskoj imalo je njihove implantate (dosad ih je barem polovica zamijenila). U Britaniji je broj žena s implantatima PIP-a iznosio 42.000, u Brazilu 25.000, a u Kolumbiji 15.000. Previđa se da je ukupno 300.000 žena u 65 zemalja ugroženo zbog loše kvalitete implantata.

Osumnjičene se tereti da su 2001. počeli proizvoditi implantate za grudi punjene tzv. kućnim silikonom koji je deset puta jeftiniji od standardnog gela. Zaposlenici su svjedočili kako su opisi proizvoda bili sustavno lažirani pred dolazak kontrole, a kirurzi su pak primijetili da ti implantati brže pucaju od ostalih te da izazivaju upale kad se njihov sadržaj izlije u organizam.

Godinu dana nakon zatvaranja pogona, francuski ministar zdravstva preventivno je preporučio ženama da uklone te implantate. 57 žena s implantatima prijavilo je rak dojke, no zasad nije ustanovljena veza između implantata i karcinoma.

Slijedom optužbi zbog teške prevare čelnicima kompanije Poly Implant Prothèse slijedi moguća kazna do pet godina zatvora.