negativni trendovi

Jeremić: Demografska katastrofa nije izuzela ni srpsku zajednicu u Vukovarsko-srijemskoj županiji

06.02.2023 u 15:41

Bionic
Reading

U općinama Vukovarsko-srijemske županije gdje pretežito žive pripadnici srpske nacionalne manjine njihov broj je u prosjeku manji od 20 do 30 posto, rekao je u ponedjeljak zamjenik župana iz reda te manjine Srđan Jeremić, dodajući da demografska katastrofa nije izuzela ni srpsku zajednicu

"Generalno nas je zahvatila jedna demografska katastrofa od koje nije izuzeta ni srpska zajednica. Pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji manje je za 20,28 posto", rekao je Jeremić uoči 5. sjednice Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

Po njegovim riječima, zbog negativnih demografskih trendova, udio pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji pao je u ukupnom udjelu s 15,5 na 13,5 posto.

"Činjenica je da su prava nacionalnih manjina temeljena na našem broju, odnosno udjelu u ukupnom broju stanovnika, iz čega proizlaze prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru te županijama, gradovima i općinama kao i na pravo na službenu uporabu jezika i pisma, proporcionalnu zastupljenost u javnim i državnim službama", rekao je Jeremić.

Ustvrdio je i kako je pad broja pripadnika nacionalnih manjina veći od pada ukupnog broja stanovnika u Hrvatskoj te će nacionalne manjine izgubiti određena mjesta u predstavničkim i izvršnim tijelima.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić ocijenio je da ta županija može poslužiti kao primjer kako bi odnos većinskog naroda i manjinskih zajednica trebao izgledati. Osim predstavnika srpske nacionalne manjine, na sjednici su bili i članovi Koordinacije, predstavnici talijanske i češke nacionalne manjine.