crveni križ na banovini

Jelić: Nitko neće ostati gladan i žedan, niti će biti bez odjeće i obuće

29.01.2021 u 10:44

Bionic
Reading

Crveni križ će cijelo vrijeme biti s vama i opskrbljivati vas svime što je najpotrebnije za vaš život, poručio je u petak predsjednik Hrvatskog crvenog križa Josip Jelić svima pogođenima potresom na Banovini

"Mislite da je ovo kraj svega, da nemate budućnost, ali budite uvjereni ovo će proći. Treba za to vremena, vi ćete opet dobiti svoje domove, a mi ćemo biti s vama i sada i za tjedne i mjesece, ako treba za godine", obratio se Jelić stanovništvu u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu".

Naglasio je da će svi potrebiti od Crvenog križa dobiti hranu, higijenske i školske potrepštine, odjeću i obuću, sve što trebaju, pa i potrebnu psihosocijalnu pomoć.

Istaknuo je da ima vrlo pozitivno mišljenje o definitivnom rješenju za potresom pogođenom području, ali da dinamika ovisi o mogućnostima.

Ne znam koliko će obnova trajati, ali svi će biti zadovoljni

"Ne znam koliko će trajati, ali znam sigurno da će završiti, da će biti svi zadovoljni i da nitko neće ostati gladan i žedan, niti će biti bez odjeće i obuće", poručio je Jelić.

Naveo je kako Crveni križ ima dvostruki izazov - osim angažmana na potresom pogođenim područjima skrbi i o brojnim izoliranima zbog covid infekcije koje treba paralelno zbrinjavati.

Stoga je unaprjeđen sustav interventnih timova u kriznim situacijama, pa Crveni križ danas ima 10.000 educiranih, angažiranih i spremnih volontera te 131 interventnu ekipu

"Imamo model da u ovakvim situacijama nitko ne može raditi bez koordinacije, nego se odmah pokreće naš centralni krizni interventni tim zajedno sa svim stručnjacima u pojedinim resorima", kazao je Jelić.

Građane koji žele pomoći pozvao je da potrepštine dostave crvenim križevima na lokacijama gdje žive, jer svaki ima svoje skladište gdje prikuplja i razvrstava svu pomoć.

Tsunami dobrote koji mete sve pred sobom

To je pravi način rada - koordinirano i planski, istaknuo je i dodao kako će na taj način one stvari koje trenutno ne trebaju biti u skladištu dok neće trebati.

"Razumijem da kad ljudi vide razmjere patnje onda se nevjerojatno pokrene jedan val, tsunami dobrote, ali taj tsunami onda mete sve pred sobom. Ne vjerujem da je svrsishodno bez obzira što je dobrota", rekao je Jelić.

Napomenuo je da se ne prihvaća svježa hrana jer je moguće da se u transportu kontaminira, pa je moguće trovanje.