zatražio razrješenje

Jeleniću je riječ 'loža' obilježila mandat, no na stranu masoni - što je napravio u protekle dvije godine?

20.02.2020 u 13:43

Bionic
Reading

Nešto malo manje od dvije godine prošlo je otkako je Dražen Jelenić imenovan glavnim državnim odvjetnikom. Afera 'masoni' koštala ga je fotelje, stoga je vrijeme za rekapitulaciju njegova mandata koji su obilježili afere SMS i Borg, slučaj Agrokor, ali i Uljanik. Naš sugovornik, odvjetnik Anto Nobilo karikira da je u nekim slučajevima po brzini Jelenić srušio svjetski rekord, dok je u drugima odugovlačio

'Mislim da je nedostajalo energije i inicijative za otkrivanje novih kaznenih djela, pa čak i u slučajevima kada su mediji otkrili postojanje sumnje za kaznena djela visokopozicioniranih političara nismo vidjeli njegov prevelik angažman ili ga uopće nije bilo', kaže Nobilo.

Tu prije svega misli na bivšeg ministra Lovru Kuščevića jer se Državno odvjetništvo pokrenulo gotovo sedam mjeseci nakon izbijanja afere. Kada bi se gledale optužnice, netko sa strane stekao bi dojam da se u posljednje dvije godine u Hrvatskoj sve sredilo.

'U njegovu mandatu nismo dobili optužnicu ni za jedno ozbiljno koruptivno kazneno djelo ili kazneno djelo iz domene gospodarskog kriminala, kao da se odjednom sve u Hrvatskoj sredilo', kaže Nobilo.

S druge strane, podsjeća na 'visok stupanj koordinacije interesa Vlade i postupanja Državnog odvjetništva'. Kao prvi primjer navodi aferu Uljanik.

Dva dana prije nego je Vlada objavila da više neće financijski krpati rupe riječkog i pulskog brodogradilišta, što je značilo samo jednu stvar – stečaj, krenula su spektakularna uhićenja direktora Uljanika i 1. maja.

  • +13
Uhićenja u Uljaniku Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Vodili su ih po ulicama pred kamerama, radili spektakl. Kada propast Uljanika nije izazvala veće potrese u društvu, taj je predmet utihnuo', kaže Nobilo.

Tu je i afera SMS, u koju je bio uključen potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić. 'Kada smo imali aferu SMS, u kojoj se očigledno radilo o organiziranoj paraobavještajnoj grupi koja je radila za HDZ, Državno odvjetništvo rascjepkalo je slučaj na više segmenata i postupno su se sve ugasile osim jednog banalnog vezanog za Franju Vargu', podsjeća Nobilo.

Jelenić je, kaže, u aferi Borg 2018. postigao svjetski rekord te podigao ažurnost pravosuđa na neslućene visine. 'Strelovito je odbacio kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića i tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić vezano za aferu Borg. Nisu svi mailovi ni izašli u javnost, a on je zaključio da nema elemenata za kazneni postupak', podsjeća.

  • +13
Dražen Jelenić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

S druge strane, u megaslučaju Agrokor, u kojem je Nobilo odvjetnik jednog od osumnjičenika, još nema ni optužnice. Stvar se u posljednje vrijeme dodatno usporila. Podsjećamo, vezano za Agrokor, optužnica je dignuta samo u jednom, manjem kraku.

'Odjedanput imamo blokadu kod Agrokora. Zadnja istražna radnja, vještačenje, obavljena je u kolovozu. Od tada niti jedna istražna radnja nije obavljena. Do sada nemamo odluku, ni optužnicu ni odbačaj. Prema tome, veliki je upitnik nad tim predmetom', kaže Nobilo te za kraj Jeleniću daje vrlo lošu ocjenu.

Ipak, Jelenić je poslije stupanja na dužnost odmah napravio distancu od očekivanja javnosti i poručio: 'Neću se potruditi ništa ubrzati samo zato da bih se nekome svidio ili usporiti iz istog razloga. Procesi imaju svoj tijek. Nekad bih ja volio da ide brže, ali naprosto nije moguće. Radit ću isključivo po uzusima struke', kazao je 2018.

Činjenica je da su mu mandat obilježili teški predmeti i oni politički obojeni. Bila je tu i nemila epizoda kada ga je državni protokol smjestio u Hrvatskom narodnom kazalištu u istu ložu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, zbog čega je i sam Jelenić službeno negodovao.

No na kraju mu je presudila druga loža, ona masonska.