sud odlučio

Potvrđena optužnica protiv Todorića za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz Agrokora

17.12.2019 u 08:50

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda potvrdilo je prvu optužnicu protiv nekadašnjeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti ga da je gospodarskim zloporabama oštetio svoj bivši koncern za 1,25 milijuna eura

Podsjetimo, Todorić kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna, javlja N1 televizija.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, a koncern je oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića te je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine izašao na slobodu uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza, među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.