ruska invazija

Jeftini dronovi postali vodeće protutenkovsko oružje u Ukrajini, evo detalja

05.10.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Jeftini dronovi opremljeni eksplozivnim napravama postali su vodeće protutenkovsko oružje ukrajinske vojske u pokušaju zaustavljanja ruske invazije

Ukrajinski je časnik za Washington Post rekao da su jeftini naoružani dronovi na daljinsko upravljanje postali glavno protutenkovsko oružje protiv ruskih snaga, nadmašujući alternative poput protutenkovskih projektila, piše Business Insider.

Jeftini domaći jednosmjerni napadački dronovi napunjeni eksplozivom uništavali su ruske naprednije tenkove T-90M, vrijedne milijune dolara, i druga oklopna vozila, rekao je natporučnik Jurij Filatov, glavni zapovjednik sustava bespilotnih letjelica u 3. samostalnoj jurišnoj brigadi. Kaže da su ukrajinske snage u jednom danu upotrijebile eksplozivne dronove da bi uništile četiri ruska tenka.

'Kako koristimo više dronova, gubimo manje ljudi', rekao je za Post. Posljednjih mjeseci ovi niskobudžetni jurišni dronovi, koji koštaju između 400 i 500 dolara, napravili su kaos na ratištima u Ukrajini, a koriste ih i Ukrajinci i Rusi.

Ukrajinska vojska uvježbava korištenje jeftinih dronova Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'To je revolucija u smislu stavljanja ovog precizno vođenog kapaciteta u ruke običnih ljudi za maleni dio cijene uništene mete', rekao je za Post stručnjak za bespilotne letjelice Samuel Bendett iz Centra za mornaričke analize.

'Vidimo kako takvi dronovi vrlo precizno pogađaju točku, što je prije zapravo bila domena vrlo skupog, visokopreciznog, vođenog oružja. A sada je to dron od 400 dolara, kojim upravlja tinejdžer', rekao je i dodao da bi korištenje dronova moglo imati 'strašan psihološki učinak' jer protivnički vojnici nikad ne znaju odakle oni dolaze. Istu vrstu dronova koristi ruska vojska, s time da se čini da Rusi imaju više opreme.

'To je kao igra šaha. Oni pobjeđuju, ali samo u smislu kvantitete', rekao je jedan od zapovjednika u 80. samostalnoj jurišnoj brigadi s nadimkom Swift (Brzi, op. a.). Agencija Associated Press nedavno je izvijestila da je Ukrajina ove godine već obučila više od 10.000 novih pilota dronova.