LEBDEĆE STRELJIVO

Rusi imaju novi dron kamikazu koji podsjeća na Switchblade, evo detalja

27.09.2023 u 06:05

Bionic
Reading

Ukrajinski mediji izvijestili su ovih dana da Rusija razvija analogno lebdeće streljivo tipa BAS-80, a koje ponavlja tehnička rješenja poznatih američkih dronova Switchblade. BAS-80 je već prebačen ruskim invazijskim trupama radi terenskih ispitivanja na teritoriju Ukrajine, a tportal donosi više o tim dronovima kamikazama

Iza lebdećeg streljiva BAS-80 stoji ruska tvrtka Android Technics, čiji je direktor Jevgenij Dudorov objavio videosnimku i fotografiju novog drona. Prema njegovim riječima, određeni broj dronova kamikaza već se nalazi u rukama ruske vojske radi borbenog testiranja.

Prema obavljenoj videosnimci, za lansiranje drona BAS-80 koristi se transportno-paljbena kutija sa sustavom za ispuhivanje. Pojašnjeno je i da sustav koristi barutno punjenje te da mu je nosivost nekih 500 grama, ali se ističe mogućnost povećanja nosive kilaže na dva kilograma.

Dronovi BAS-80 i Switchblade Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Dron BAS-80 težak je samo 1,7 kilograma zbog upotrebe kompozitnih materijala i stakloplastike. Do trenutka lansiranja nalazi se u lansirnom spremniku, što vojniku omogućuje jednostavan transport. Opremljen je elektromotorom koji se nalazi u stražnjem dijelu, a koji se napaja baterijom. Može prijeći udaljenost do 30 kilometara s maksimalnom brzinom do 130 km/h i na visini do 200 metara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Alexander Raim

Objavljena je i fotografija drona postavljenog u lansirni kontejner. Na fotografiji se optički sustav može detaljnije vidjeti. Ima tri leće, vjerojatno za kameru u boji, te infracrvenu kameru. Konceptualno, geometrija trupa i niz tehnoloških rješenja, poput rasporeda krila i repa, lansirne i sheme leta, preslikana je s već poznatog američkog lebdećeg streljiva Switchblade.

Međutim vrijedi napomenuti da specifikacija drona BAS-80, koju je naveo proizvođač, izgleda prilično dvojbeno zbog previsokih parametara. Za razumijevanje, slična specifikacija težine i veličine Switchbladea 300 u stanju je pokriti udaljenost od samo 10 kilometara i nositi bojevu glavu tešku oko 250 grama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Lamp of Knowledge

U svojoj poruci programeri to izravno ne spominju, ali pretpostavlja se da je dron opremljen satelitskim navigacijskim GPS-om. Još jedan važan aspekt novog oružja, a to je njegov softver, čija je kvaliteta kritična za dronove ove vrste, također ostaje neotkriven.

Switchblade je kao dron za jednokratnu upotrebu dovoljno malen da stane u ruksak, leti brzinom od oko 100 kilometara na sat te nosi kamere i ima sustav za navođenje i eksploziv. Za razliku od većine sličnih sustava, može prekinuti misiju u bilo kojem trenutku, a zatim se prebaciti na drugu metu, ovisno o tome što mu zapovijedi operater. Time se želi osigurati da udari budu precizni i da se borbene misije prekinu u slučaju ugroze civila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: WION

Postoje dvije inačice ovog američkog drona; Switchblade 300 i Switchblade 600. Lansiraju se iz cijevi, a njihova mala površina omogućuje im da uzlijeću s raznih platformi. Cijeli komplet, uključujući dron, lanser i transportnu torbu, teži samo 2,5 kilograma.