KOMUNIKOLOGINJA ANALIZIRA

Jedni druge nazivaju kriminalcima, a žele zajedno u Vladu. Kako to?

16.12.2015 u 18:38

Bionic
Reading

Ušli smo u prilično živahnu fazu pregovora o novoj Vladi. Vođa SDP-a Zoran Milanović obrušio se na Most i HDZ rekavši da njegova stranka ne može surađivati s rasistima i fašistima. Dan poslije žestoko mu je uzvratio Tomislav Karamarko, a neuobičajeno oštar bio je i Božo Petrov iz Mosta. Dok se građani čude sve vulgarnijem jeziku političara, njihovi odnosi te međusobne ponude i pokude samo se smjenjuju

O spomenutim problemima i procjeni daljnjeg tijeka pregovora razgovarali smo s komunikologinjom Smiljanom Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti, a ona kaže da smo kroz Milanovićev govor jučer zapravo svjedočili odustajanju SDP-a koji se izdvojio iz dosadašnjeg tijeka pregovaranja i traži najbolju izlaznu varijantu te pritom poseže za predizbornim ponašanjem, a to je izrazito ocrnjivanje druge strane koja ostaje na poprištu.

'Ta retorika samo produbljuje jaz između onih koji su bili ili za jednu ili za drugu opciju te ne doprinosi smirivanju atmosfere u javnosti jer kakav god bude ishod - imat ćemo dojam da su se dogovorili ljudi koji su zapravo napola kriminalni pojedinci. Ishod pregovora, ma kakav on bio, dobio je određenu boju i karakter te je teško nastaviti pregovarati u tim okolnostima', kaže nam Leinert Novosel. 

U situaciji kada je prilično izvjesno da SDP ide u oporbu (unatoč zadnjoj ponudi Mostu da koaliraju bez HDZ-a), komunikologinja smatra da će nova vlast imati oporbu koja će skakati na svaku odluku i zapravo se može očekivati da će dolaziti do razmimoilaženja i diskvalifikacija te da će se ključne stvari teško moći realizirati u takvom ozračju.

Retorika koju je upotrijebio Milanović optužujući suparnike za fašizam i rasizam tijekom pregovora, nastavlja, uopće se ne bi trebala koristiti.

'Do jučer su to bili potencijalni suradnici, a danas ih se optužuje i dodjeljuju im se najgori mogući epiteti. To govori da ne želite surađivati s njima, ali još više govori o vama samima, kakav ste potencijalni suradnik ili koalicijski partner. Ne možete jedan dan biti za neku političku opciju, a onda drugi dan drvljem i kamenjem protiv njih. Takve izjave govore o nekoherentnosti i nedosljednosti vaše pozicije. Možete imati primjedbe i biti negativno nastrojeni, ali to ste mogli i pet dana prije', objasnila je Leinert Novosel, dodajući da joj najviše smeta to što se sve odigrava pred očima javnosti koja, hoćeš-nećeš, počinje vjerovati da u tome ima istine te će prozvani imati problem očistiti se od imidža kojim ih je obilježio Zoran Milanović.

Karamarko i Petrov isprva nisu htjeli previše odgovarati na Milanovićeve provokacije odnosno neprimjerene komunikacijske istupe u utorak, ali su se zato obrušili na njega dan poslije. Petrov je spočitnuo Milanoviću da je takva retorika neprimjerena dok ga je Karamarko optužio da vodi harlekinsku politiku i da će hrvatskim građanima najveći poklon biti njegov odlazak s vlasti. 

Leinert Novosel kaže da Karamarko i Milanović nastavljaju predizbornu komunikaciju i diskvalifikaciju te pljuvanje onih drugih dok je Petrov ipak diskretniji. 'Ispada da su svi kriminalci i nemogući tipovi i tko bi uopće trebao formirati Vladu te s kime? Toliko negativne komunikacije dovodi u pitanje smisao buduće Vlade RH', kazala je komunikologinja i zapitala se kakav će biti njen kredibilitet nakon ovakvog niza diskvalifikacija. Kazala je da je Karamarko pogriješio uzvrativši sličnom mjerom, a na njegovom mjestu ona bi pokušala pokazati da je drukčija od suparnika.

Upravo predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izvojevao je veliku pobjedu nad Milanovićem približivši Most Domoljubnoj koaliciji, ali će po svemu sudeći u miraz morati odnijeti premijersku fotelju neimenovanom nestranačkom pojedincu.

'Karamarko nema druge nego se boriti do kraja svim metodama. On nema mogućnost odstupa', smatra Leinert Novosel. Čelnika HDZ-a je pohvalila zbog otvorenosti i većeg stupnja diskrecije tijekom pregovora, što može dovesti i do boljih rezultata. 'Kod njega nema ekstremnih izjava i obećanja, a stalno se nešto radi - puno toga i ne znamo osim da su otvoreni za sve oblike suradnje, ali bez prokazivanja i optuživanja nekih političara. To je pametno u ovom trenutku - biti diskretniji i vidjeti može li se efikasno doći do cilja', objašnjava nam komunikologinja.

A Most? Most se našao u situaciji koju nije očekivao. Prije izbora su obećavali da neće jednostrano ići ni s HDZ-om ni sa SDP-om, a sada formiraju vlast s Domoljubnom koalicijom i na muci su kako objasniti da koalicija nije koalicija. 'Možda im neki politološki termini nisu do kraja jasni i možda misle na sam sadržaj onoga što bi htjeli. Oni bi samo surađivali, ali to su zapravo koalicije. Trebali su prije izbora objasniti kako to zamišljaju jer je teško nakon izbora prodavati ovakve modele', kaže Leinert Novosel.

Međutim stručnjakinja je skeptična prema njihovom projektu.

'Neću reći da nisu simpatični, produktivni i možda donesu nešto dobro, ali nismo to još imali i pitanje je imate li ovakvih priča u politološkoj praksi. Nisam sigurna da postoji takvo nešto - da svi oni diskutiraju i donose odluke. Bitno je tko će voditi te razgovore i reći da su došli do rezultata te da kreću raditi. Novi oblici su dobra stvar, ali trebaju biti razrađeni. Mislim da se ovo rješava u hodu i nije obećavajuće', naglašava i dodaje da je važno tko će se među njima nametnuti i voditi cijelu priču. To ne znamo, kaže, a može to biti netko s dobrim namjerama, dobar pojedinac, no može se nametnuti i osoba koja nema poštene namjere.

Što se tiče daljnjeg tijeka pregovora, smatra da bi suradnja Mosta i HDZ-a mogla uspjeti, ali nove stvari, poput ovakve suradnje, zahtijevaju veliko znanje, trud, strpljenje i uvažavanje. 'Tu dolazimo do pitanja ega pojedinaca i kako će se realizirati to uvažavanje, a prvi veliki test bit će izbor mandatara', naglašava Leinert Novosel. Karamarko, prema njezinom mišljenju, nije previše zagrizao za to da bude mandatar i mogao bi odustati.

'Mandatar kojeg izaberu morat će biti lider', zaključila je Leinert Novosel.