PETROV NAKON DANA ODLUKE

Mandatara ćemo imati idućeg tjedna, resore još nismo podijelili!

16.12.2015 u 11:35

Bionic
Reading

Čelnik Mosta Božo Petrov u podne se obratio novinarima u Metkoviću, kazavši kako se nada da će ime mandatara biti poznato sljedećeg tjedna, do kada bi trebala biti dogovorena i podjela resora

Nakon što je predsjednik SDP-a Zoran Milanović jučer poručio kako Most postaje mostobran za povratak kriminalne organizacije u vlast, izjavu je u Metkoviću prokomentirao i čelnik Mosta Božo Petrov.

'Besmislene su bilo kakve optužbe da smo mostobran. Pozivamo, kao i jučer, da se sve strane uključe u formiranje vlade i neka oni budu mostobran prema kriminalnim radnjama. To je jedan od razloga što želimo sve strane u budućoj vladi. Ne formiramo mišljenje i ne branimo kriminalne radnje. Ako je itko čist, onda je to Most, na nama nema nikakve mrlje. Ako ih je strah da će se zataškati neke kriminalne radnje, neka se uključe', rekao je Petrov novinarima u Metkoviću.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu da su u Domoljubnoj koaliciji stranke u kojima ima fašista i šovinista.

'Određeni pojedinci su zaista pretjerali i prešli granicu ukusa, pogotovo političkog dijaloga, optužujući različite strane. Mi se takvim dijalogom ne služimo. Trebali bi se od takvih dijaloga suzdržati', rekao je Petrov.

Šef SDP-a jučer je kazao kako smatra da je na djelu akcija spašavanja HDZ-a te da je Petrov na prvom sastanku i razgovoru u hotelu Westin rekao 'ako HDZ ostane u oporbi, raspast će se'.

'Ne mogu se sjetiti svake svoje rečenice koja je rečena u prostorijama SDP-a ili HDZ-a. Smatram da neće biti ugodno ni jednoj stranci ako ne budu sudjelovali u vladi. Nas ne opterećuje mogućnost novih izbora, mi tako nećemo pogaziti riječ', rekao je Petrov.

Prema medijskim napisima, Most je već izrazio želju da preuzme funkciju predsjednika Sabora, možda i vlade te ministarstva financija i gospodarstva. 'Ništa to nije istina, ne borimo se za fotelje. Dokazali smo da su nam na prvom mjestu reforme i promjene. Zato smo ih komunicirali i jedna i druga strana su se usuglasile. Pet tjedana radite istu stvar, a sada vas se optužuje da radite za fotelje. A dvadeset godina su to radili i jedni i drugi', kazao je Petrov.

Upitan kada će objaviti odgovore na reformska pitanja koja su slale dvije koalicije, Petrov je rekao: 'Iskomunicirali smo sve i oni su dali javno svoje odgovore. Vjerujem da će na web biti stavljeno što su odgovorili i na papirima će se jasno usporediti odgovori SDP-a i HDZ-a te na što su se obvezale obje koalicije.'

Što se pak tiče izjava čelnika Hrasta Ladislava Ilčića, o čemu je jučer Tomislav Panenić iz Mosta rekao da nema mjesta za takve ljude u zajedničkoj vladi, Petrov kaže: 'Ne podržavam bilo kakvu retoriku koja isključuje i progovara na isključiv način. Možda je preteško reći da nekoga treba isključiti iz zajedničke vlade. Neprihvatljivo je da se neke naziva fašistima i kriminalcima i da se na ideološki način obračunava s drugim zajednicama.'

Petrov je ponovio da Most nastavlja pregovore s Domoljubnom koalicijom, no da se očekuje i od druge strane da će na kraju ipak prihvatiti trojnu vladu i nestranačkog premijera.

'Zahtijevali smo da premijer bude nestranačka stručna osoba i pri tome ćemo ostati. Želimo da mandatar bude nestranačka osoba, a ako bude dualan odnos, smatramo da je i tada nestranačka osoba najbolje rješenje. Jasno će se znati što je odgovornost jedne, a što druge strane. Ne želimo ulaziti u koalicije, nego želimo ostvariti suradnju', rekao je Petrov.

Mandatar će se, vjeruje Petrov, znati već idući tjedan, no o imenima nije htio govoriti. 'Most niti smije niti je dobro da nameće nestranačkog mandatara i o tome se trebamo usuglasiti. Most će imati svoje prijedloge a to očekujem i od drugih pa ćemo vidjeti tko je najbolji kandidat za to mjesto', poručio je.

Upitan o tome tko će predsjednici Republike odnijeti potpise, on ili šef HDZ-a Tomislav Karamarko, Petrov je kazao kako vjeruje da će to napraviti onaj tko bude mandatar, a taj mandatar će se se usuglasiti s onom stranom koja prihvati Mostov put.

U svojoj izjavi kod javnog bilježnika, kako neće u koaliciju ni sa SDP-om ni s HDZ-om Petrov ne vidi nikakvu prevaru budući da nije riječ o koaliciji. 'U ovom slučaju se radi o čistoj suradnji jer mi zahtjevamo nestranačkog mandatara i jasno će se znati odgovornosti prema resorima i zato je to suradnja a ne koalicija', rekao je Petrov.

Podsjetimo, Nacionalno vijeće Mosta i saborski zastupnici te platforme jučer su donijeli odluku o nastavku razgovora s Domoljubnom koalicijom 'isključivo na platformi nestranačkog premijera, uz prihvaćanje otvorenih vrata suradnji s koalicijom Hrvatska raste, sukladno komunikacijskim stajalištima Mosta te točki četiri zaključaka Domoljubne koalicije (u kojoj govore da su spremni prihvatiti suradnju s onima unutar lijeve koalicije koji podupiru reforme po načelu stručnosti i odgovornosti)'.

Most i dalje inzistira na nestranačkom premijeru, no on, dao je naslutiti jučer glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, može biti i iz Mosta. Na pitanje hoće li ako HDZ pristane na oba uvjeta, to značiti da će Most sklopiti koaliciju s HDZ-om, Grmoja je poručio: 'Kad bi HDZ pristao na naše uvjete i kad bismo imali jasne naznake da će se provesti većina reformi koje tražimo, postojala bi mogućnost sastavljanja reformske vlade s nestranačkim premijerom.'