udruženi zločinački pothvat

Jedanaest pripadnika HVO-a optuženo za zločine nad Bošnjacima

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 31.01.2018 14:21
  • Objavljeno 31.01.2018 u 14:21
Optužnica tereti jednanaest bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane

Optužnica tereti jednanaest bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv jednanaest bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) zbog navodnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u okviru udruženog zločinačkog pothvata na području Mostara, objavio je u srijedu portal Dnevnik.ba objavljujući presliku optužnice.

Optužnica je podignuta protiv nekadašnjih pripadnika II. bojne HVO-a u Mostaru Nedžada Ćorića, Dražana Lovrića, Jure Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemaca.

Oni se terete da su sudjelovali u u širokom, rasprostranjenom i sustavnom napadu HVO-a protiv bošnjačkog civilnog stanovništva s ciljem njihovog progona s teritorija Herceg Bosne.

  • +9
  • +6

Zapaljene svijeće za žrtve zločina HVO-a

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Optužnicom se precizira da su od lipnja 1993. do ožujka 1994. godine tijekom oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno kod Mostara.

Time su počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvecija, te protupravno zatvorili, zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju Herceg- Bosne.

Pri tome se optužnicom terete za psihička zlostavljanja, stvaranja ozračja straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba u sklopu udruženog zločinačkog pothvata. 

Haaški tribunal nedavno je osudio šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne za udruženi zločinački pothvat nad bošnjačkim stanovništvom, dok su prije podizanja ove nove optužnice za logor u Vojnu pred Sudom BiH osuđena četvorica nekadašnjih zapovjednika i čuvara u logoru u Vojnu Marko Radić, Dragan Šunjić, Damir Brekalo i Mirko Vračević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!