tragedija u Listvijažnjaju

Jedanaest mrtvih, 46 nestalih nakon nesreće u rudniku u Sibiru

25.11.2021 u 14:37

Bionic
Reading

Najmanje je 11 ljudi poginulo, a gotovo 50 se vode kao nestali u četvrtak nakon eksplozije u rudniku ugljena u Sibiru, posljednje u nizu nesreća u tom sektoru koje nisu rijetkost u Rusiji

Nakon operacije koja je trajala čitavo dopodne ne bi li se pronašli rudari zarobljeni pod zemljom, spasilačka služba je u četvrtak poslijepodne izvijestila da mora "obustaviti" potragu zbog opasnosti eksplozije.

Vlasti su priopćile da su oko 8.35 sati (2.35 sati po srednjoeuropskom vremenu) zaprimile dojavu o dimu u rudniku Listvijažnjaja u Gramotejnu, u okolici Kemerova (Sibir) koja je bogata rudnicima ugljena.

U trenutku nesreće u rudniku je bilo 285 rudara, rekao je za medije tamošnji guverner Sergej Civiljov. Uzrok nesreće još nije utvrđen.

Najmanje je 11 rudara izgubilo život, a 46 je ostalo pod zemljom, dodao je isti izvor, rekavši da nema "nikakva kontakta" s nestalim rudarima.

"Na površinu je izvučeno 237 ljudi", objavilo je na Telegramu rusko ministarstvo za izvanredne situacije u čijoj su nadležnosti vatrogasna i spasilačka služba.

Četrdeset tri osobe su primljene u bolnicu, među njima su četiri u teškom stanju, priopćile su mjesne vlasti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je brzojav sućuti obiteljima poginulih rudara, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, dodajući da se nada da će se "zarobljene pod zemljom uspjeti izvući".