veteranka bogate karijere

Je li veliki preokret u HNS-u politički kraj Vesne Pusić?

08.06.2017 u 17:40

Bionic
Reading

Vesna Pusić, personifikacija HNS-a, prolazi kroz najteže trenutke u svojoj dugoj političkoj karijeri. Ako održi obećanje da neće podržati odluku Središnjeg odbora HNS-a o koaliciji s HDZ-om, slijedi joj izbacivanje iz stranke kojoj već više od dva desetljeća daje snažan osobni pečat. Tportal donosi presjek njezine bogate političke karijere duge više od četvrt stoljeća

A nemamo joj razloga ne vjerovati da u koaliciju s HDZ-om neće ići jer je osjećaj odbojnosti snažan, ali i obostran. Počeci političke karijere Vesne Pusić datiraju iz početka devedesetih, kada se angažirala u nevladinom projektu za promicanje demokracije Erazmus Gilda, u kojemu postaje direktorica organizacije te pokreće i časopis Erazmus.

Osnivači Gilde radikalno su kritizirali način vladavine tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana pa je Pusić, uz grupu intelektualaca, supotpisnica pisma kojim se javno od Tuđmana tražila ostavka. S vremenom se nametnula kao beskompromisna kritičarka HDZ-ove politike, posebno u odnosu prema manjinama.

HDZ-ovcima se teško zamjerila 2001. godine, kada je tijekom rasprave u Saboru izjavila kako je HDZ-ova vlast, koja je tijekom rata vodila Hrvatsku, učinila našu zemlju agresorom u Bosni i Hercegovini. Zbog beskompromisnih stavova često je na udaru najvećih nasrtaja zdesna, a koji prelaze granice dobrog ukusa i minimalnih civilizacijskih normi.

Po mom dubokom uvjerenju, iskazanom više puta, HDZ-ovska vlast vodila je agresivni rat protiv Bosne i Hercegovine.

Jedan od najpoznatijih ispada te vrste bio je kada joj je Anto Kovačević, tadašnji zastupnik HKDS-a, poručio da ju je 'dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca'. Stav o agresiji desnica joj nikad nije oprostila ni zaboravila. Upravo zbog nje koalicija HDZ-a i HNS-a danas se činila toliko nemogućom i dalekom. Pusić je članica HNS-a od osnivanja te stranke 1990., kojoj je bila i predsjednica u dva navrata, smjenjujući se na čelu s Radimirom Čačićem. Od 1997. je predsjednica Savjeta i članica Predsjedništva HNS-a, a Radimir Čačić se hvalio time kako ju je upravo on natjerao da se snažnije angažira u radu stranke. Prije nekoliko dana u razgovoru za N1 ponovio je da je on otkrio Pusić, ustvrdivši da je pogriješio.

'Odgovoran sam i za uzlet gospođe Pusić. Nije je bilo nigdje kada se stvarala stranka, bila je u Americi, jedna zgodna curica i mlada znanstvenica, i nazvao sam je da dođe u stranku da dobijemo izbore. Ona je postala predsjednica HNS-a uz moju podršku', kazao je Čačić u razgovoru za N1.

  • +4
Politička karijera Vesne Pusić u fotografijama Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Previđa da će Pusić nakon poraza u HNS-u otići u mirovinu ili diplomaciju, što je za njega isto. Pusić je tek 2000. prvi put postala saborska zastupnica, a iste godine izabrana je za predsjednicu HNS-a, nakon što je Radimir Čačić postao ministar u vladi Ivice Račana. Za vrijeme njezina mandata HNS je postao treća stranka u Hrvatskom saboru i zemlji te je povećao broj članova s 5000 na 35.000. Pod njezinim vodstvom ujedinili su se HNS i Libra, frakcija koja se odvojila od HSLS-a, a koja je nastavila podupirati vladu Ivice Račana.

Tada je HNS u svoj naziv dodao i 'liberalni demokrati'. Nakon izbora 2003. Pusić je postala potpredsjednica Sabora. Tijekom mandata Ive Sanadera kao predsjednika Vlade Pusić je bila predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH EU (pozicija koja je pripadala predstavniku oporbe) i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a, a u tri mandata i potpredsjednica Europske liberalno-demokratske i reformističke stranke.

Na izborima 2009. bila je kandidatkinja za predsjednicu države, ali je osvojila tek sedam posto glasova. Tada se već spekuliralo da Pusić ima ambiciju postati šeficom diplomacije, što joj se i ispunilo 2011. godine, nakon dolaska Kukuriku koalicije na vlast. Kao dinamičan duo, Pusić i Čačić godinama su vješto upravljali HNS-om izmjenjujući se na čelu sve do nesretne prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj je Čačić usmrtio dvoje ljudi te je bio primoran povući se s mjesta prvog potpredsjednika u vladi Zorana Milanovića.

Nesreća je poremetila idilu i razbila balans u HNS-u. Nezadovoljan razvojem situacije, Čačić je tijekom slobodnih vikenda na odsluženju zatvorske kazne počeo kovati plan za ponovno preuzimanje stranke, što se Pusić nije svidjelo pa ga je ekspresno izbacila. Pusić je nakon Čačićeva odlaska i u kabinetu Zorana Milanovića preuzela njegovu ulogu drugog čovjeka Vlade.

Kao ministrica vanjskih poslova najviše joj se zamjeralo to da je previše koncentrirana na zemlje bivše Jugoslavije, a pamti se i epizoda kada je naručila zrakoplov Vlade da dođe po nju u Ankaru, u kojoj je bila na službenom putu, kao da je taksi. Prema nekim procjenama, njezina ekshibicija zemlju je stajala više od 100 tisuća kuna.

U njezinu mandatu kao ministrice vanjskih poslova zemlja je ušla u Europsku uniju. Iz tog razdoblja ostalo je upamćeno da je zaprijetila umirovljenicima da će ostati bez mirovina ako ne glasaju za ulazak u Europsku uniju na referendumu. Vesni Pusić ambicije nikad nije nedostajalo pa se potom kandidirala za glavnu tajnicu UN-a, bez obzira na to što joj je za tu funkciju nedostajalo adekvatnih referenci. Kandidatura je neslavno propala, između ostalog i zbog opstrukcije vlade HDZ-a i Mosta, koja joj nikad nije željela pružiti podršku. No isto kako je karijere u HNS-u ona stajala Čačića, tako je sada nju opstruirao Ivan Vrdoljak, kojeg je upravo ona instalirala na mjesto predsjednika stranke.

Neki politički analitičari smatraju da je to jedan od razloga zbog kojih Pusić nije željela pružiti ruku Vrdoljaku i ideji da provede rekonfiguraciju s HDZ-om. Vesna Pusić redovna je profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, predaje sociologiju politike i teoriju industrijske demokracije, a udana je za Jurgisa Oniunasa, magistra financija i poslovnog konzultanta porijeklom iz Litve, s kojim ima kćerku.