STRUČNJACI PODIJELJENI

Je li Tomašević prekršio zakon? Profesor Đulabić smatra da jest, Dalija Orešković se ne slaže: Povjerenstvo za sukob interesa postalo je igračka u Plenkovićevim rukama

16.06.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Način na koji je novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević imenovao dio uprave i nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga (ZGH) izazvao je pravni prijepor. Povjerenstvo za odlučivanje o sprečavanju sukoba interesa otvorilo je postupak smatrajući da se radilo mimo zakona. Bivša šefica Povjerenstva Dalija Orešković tvrdi da je riječ o koliziji dvaju zakona, presedanu i političkom pritisku HDZ-a, a za tportal svoje mišljenje iznio je i Vedran Đulabić, profesor s Pravnog fakulteta

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom čini Skupštinu Zagrebačkog holdinga (ZGH), imenovao predsjednika i jednog člana Uprave ZGH te predsjednicu i dva člana Nadzornog odbora istog reagiralo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te po službenoj dužnosti pokrenulo postupak smatrajući da su Tomašević i zamjenici postupili suprotno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa (ZSSI). Povjerenstvo drži da je odluka o imenovanju trebala biti donesena nakon što je predloži predstavničko tijelo, u ovom slučaju Skupština grada Zagreba. A Skupština će se, podsjetimo, oformiti tek u četvrtak.

Ovakvom tumačenju suprotstavila se bivša predsjednica Povjerenstva i saborska zastupnica SsIP-a Dalija Orešković smatrajući da je riječ o koliziji dvaju zakona te da je Povjerenstvo postalo igračka na daljinsko upravljanje premijera Andreja Plenkovića i vladajuće većine.

'S jedne strane je ZSSI, čiji članak 15. stavak 2. kaže da 'članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave'. Nakon toga donesen je Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (ZLPRS) koji u članku 48. stavku 6. kaže da gradonačelnik imenuje i razrješuje predstavnike jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave u tijelima javnih ustanova, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba.

Riječ je novijoj odredbi u odnosu na odredbu ZSSI-ija i Povjerenstvo je u mom mandatu zauzelo stajalište da se u slučaju kolizije dvaju zakona, kao što je ovdje slučaj, treba primjenjivati odredba onog koji je kasnije donesen, a u ovom slučaju to je ZLPRS i prema njemu gradonačelnik je taj koji imenuje osobe u tijela trgovačkih društava', istaknula je Orešković, dodavši da je takvo mišljenje bilo sadržano u izvješću koje su podnijeli Saboru, a on ga usvojio.

  • +2
Uprava i NO ZGH. S lijeve strane: Nikola Vuković, Ante Samodol, Suzana Brenko, Ratko Bajakić i Damir Topić. S desne strane Tomislav Tomašević, gradonačelnik i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet Izvor: Promo fotografije / Autor: zagreb.hr

Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ne dijeli to mišljenje i daje za pravo aktualnom povjerenstvu, odnosno njegovoj predsjednici Nataši Novaković, te smatra da je tu stvar zakonski čista i da nema nikakvih dvojbi bez obzira što to Orešković tumači drugačije.

'Točno je da u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi stoji onako kako je to objasnila Dalija Orešković. Međutim ona nije citirala članak 48. stavak 1., točka 6. spomenutog zakona do kraja, a u njemu stoji i 'osim ako posebnim zakonom nije drugačije određeno'. A u ovom slučaju poseban zakon je Zakon o sprečavanju sukoba interesa, iz kojeg jasno proizlazi da je imenovanje trebalo biti obavljeno nakon što je to predložila Skupština Grada Zagreba', naveo je Đulabić.

Upitan radi li se tu o koliziji dvaju zakona, kako je to ustvrdila Orešković, kazao je da nema govora o tome jer Orešković članak ZLPRS-a nije citirala do kraja. Što se tiče činjenice da je prijašnje povjerenstvo zauzelo stav da u slučaju kolizije, za koju profesor tvrdi da je nema, prednost ima zakon koji je kasnije donesen i da je takvo mišljenju bilo sadržano u izvješću koje su podnijeli Saboru, a on ga usvojio, Đulabić navodi da Sabor nije sud koji može dati mjerodavno mišljenje.

Govoreći o mogućim posljedicama ako Povjerenstvo zaključi da je odluka donesena suprotno zakonu, Đulabić je naveo kako one prije svega mogu biti političke naravi za one koji su je donijeli, a da Povjerenstvo može izreći novčane kazne, ali i da donesenu odluku ne može poništiti.

Na pitanje mogu li se u ovom slučaju primijeniti odredbe iz Zakona o trgovačkim društvima (ZTD), kazao je da Holding nije obično trgovačko društvo, već komunalna tvrtka u vlasništvu jedinice lokalne samouprave te se osim ZTD-a na njega dodatno primjenjuju odredbe ZLPRS-a i ZSSI-ja.

Uvažavajući Đulabićevo mišljenje, Orešković smatra da ZSSI u ovom slučaju nije poseban zakon te kako se radi pravni presedan, a što se tiče tumačenja zakona, smatra da jedino autentično mišljenje može dati Sabor.

'Ovo postaje prilično ozbiljan problem i evidentno je da je Povjerenstvo postalo politička igračka na daljinski Andreja Plenkovića i vladajuće većine. Od 2013. Povjerenstvo je održalo niz edukacija s dužnosnicima u kojima smo govorili kako treba postupati. Od 2013. do 2016. u Saboru su podnesena izvješća u kojima stoji da je stajalište Povjerenstva da u slučaju kolizije dvaju zakona, što je ovdje slučaj, prednost ima zakon koji je kasnije donesen. U Saboru je to aklamacijom prihvaćeno', kazala je Orešković, pitajući se zašto to nitko prije nije osporavao.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Napomenula je kako je aktualno povjerenstvo netom prije izbora na svojoj stranici bez nekakve konferencije za medije 25. svibnja objavilo smjernice za imenovanja u uprave trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave pozivajući se na članak 15. ZSSI-ija.

'Da stvar bude bizarnija, šest dana kasnije Saboru su podnijeli izvješće u kojem na sedmoj stranici stoji kako traže da se članak 15. ZSSI-ja briše iz zakona. To se, napominjem, tražilo i 2017.', zaključila je Orešković.