CIJELI SVIJET GLEDA U SINGAPUR

Je li susret Trumpa i Kim Jong-una zbilja toliko 'povijesni', i hoće li uopće išta promijeniti?

11.06.2018 u 21:28

Bionic
Reading

Sva međunarodna pažnja usmjerena je prema Singapuru i povijesnom sastanku sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojem će taj susret biti dosad najveći ispit otkako je zasjeo u Bijelu kuću

Trump će u utorak u misiji mira, kako ju je sam nazvao, pokušati u razgovoru sa sjevernokorejskim diktatorom dogovoriti okončanje nuklearnog programa najizoliranije države na svijetu.

Agencija AP ističe kako će jedina sigurna stvar uoči sastanka u Singapuru biti njegova nepredvidljivost.

Američki predsjednik, koji je stigao u Singapur u nedjelju četiri sata prije Kima, izjavio je poslije dolaska kako se osjeća 'samouvjereno'.

'Smatram kako Kim Jong-un želi za svoj narod učiniti nešto veliko i upravo on ima šansu koju neće imati ponovno', kazao je Trump uoči povijesnog sastanka.

  • +4
Kim Jong-un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Obojica predsjednika prije samog povijesnog susreta sastala su se odvojeno na otoku Sentosa sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom. Nakon sastanka s Loongom Kim je zahvalio singapurskom premijeru na uloženim naporima kako bi se održao povijesni samit.

>>> Povijesni susret: Još nedavno Trump Kimu prijetio vatrom i bijesom, a Kim ga nazivao 'poremećenim senilnim Amerikancem'

Trump je pak, nedugo poslije dolaska u Singapur, izjavio kako će ishod sastanka u mnogočemu ovisiti o njegovu instinktu. Američki predsjednik je, naime, uvjeren kako će već 'tijekom prvih minuta razgovora znati je li sjevernokorejski čelnik ozbiljan u svojim denuklearizacijskim namjerama'.

Više od 3000 akreditiranih novinara

'Mislim da ću vrlo brzo znati hoće li se ili ne dogoditi nešto pozitivno. I ako budem smatrao da se to neće dogoditi, neću trošiti svoje ni Kimovo vrijeme', izjavio je Trump, a sjevernokorejskog čelnika nazvao je 'nepoznatom osobom o kojoj niti njegovi sunarodnjaci ne znaju mnogo'.

  • +5
Pripreme za povijesni susret u Singapuru Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Povijesni sastanak trebao bi se dogoditi u hotelu Capella na otoku Sentosa, a svaki potez dvojice čelnika pratit će čak 3000 akreditiranih novinara. Prema planu, Trump i Kim sastat će se u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu, odnosno 3 ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a angažirane su dosad neviđene mjere sigurnosti.

Sastanak je, prema ocjeni dijela analitičara, pogreška Bijele kuće jer se njime legitimizira Kimov režim i čini sjevernokorejskog čelnika ravnopravnim s američkim predsjednikom. Analitičari, također, tvrde kako od sastanka ne treba očekivati značajnije poteze, osim početnog slaganja obje strane s početnim mjerama izgradnje povjerenja koje će smanjiti dosadašnje tenzije.

>>> Trump: Sjeverna Koreja se mora riješiti nuklearnog oružja

Dobri poznavatelji prilika, naime, jednostavno ne vjeruju da će Pjongjang odustati od tehnologije koja je postala središnjom za sjevernokorejski identitet.

Ispunjavanje uvjeta

Valja podsjetiti kako je Pjongjang dosad učestalo tvrdio da do denuklearizacije može doći samo ukoliko se ispune određeni uvjeti koji uključuju ukidanje američke vojne nazočnosti u Južnoj Koreji, kao i okončanje američkog regionalnog nuklearnog kišobrana, sigurnosnog sporazuma kojim Washington svojim saveznicima u regiji obećava odmazdu u slučaju sjevernokorejskog napada.

  • +6
Povijesni susret: Kim Jong-un i Moon Jae-in Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ishod samita u utorak od kritične je važnosti za regiju, osobito Seul, Tokio i Peking. Geopolitički analitičari ističu kako bi Kimovo ustrajavanje na odlasku američkih vojnika iz Južne Koreje moglo poslati signal ostalim državama da Washington prestaje biti jamac sigurnosti te bi svojim napuštanjem regije mogao ostaviti Južnu Koreju i Japan na milost i nemilost sjevernokorejskim raketama.

Istovremeno, smanjena američka nazočnost u regiji ide na ruku Pekingu i Moskvi, koji oboje žele spriječiti američku dominaciju u sjevernoj Aziji. Štoviše, ruski predsjednik Vladimir Putin već je pozvao Kim Jong-una da u rujnu posjeti Moskvu, a slična reakcija 'ispitivanja terena' očekuje se uskoro i od Kine.