STRAH OD PJONGJANGA

Amerika postavlja 'nuklearni kišobran' nad Japan!

14.02.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama ponovio je u srijedu u telefonskom razgovoru s japanskom premijerom obećanje Sjedinjenih Država da će štititi Japan, među ostalim i pomoću američkog 'nuklearnog kišobrana', nakon sjevernokorejskog nuklearnog pokusa u utorak.

Obama i Shinzo Abe koji do konca mjeseca treba posjetiti Washington, 'razgovarali su o sjevernokorejskom nuklearnom pokusu i o njihovu eventualnom primjerenom odgovoru na to provokativno kršenje međunarodnih obveza Sjeverne Koreje', ističe se u priopćenju Bijele kuće.

Obama je 'ponovio da je SAD čvrst u odluci da štiti Japan, među inim i zahvaljujući odvraćanju pomoću američkog nuklearnog kišobrana', dodaje se u priopćenju.

Obama i Abe su usto 'obećali da će usko surađivati kako bi postigli primjeren odgovor UN-ova Vijeća sigurnosti'.

Po riječima čelnika u japanskom ministarstvu vanjskih poslova Shinzo Abe je u srijedu razgovarao i s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom

Japan i Južna Koreja su najbliži susjedi Sjeverne Koreje i mogući prohtjevi režima u Pjongjangu najviše im prijete.

U svom govoru o stanju nacije u utorak navečer Obama je obećao da će 'odlučno odgovoriti' na 'provokacije' Sjeverne Koreje koja je nekoliko sati ranije izvela svoj treći nuklearni pokus.

Pokus je bio puno veće snage nego kod dvaju prethodnih iz 2006. i 2009. i izazvao je osudu velikog broja zemalja te oštru reakciju Ujedinjenih naroda.