NEMA NOVCA?!

Tko će Kim Jong Unu platiti hotel tijekom povijesnog summita u Singapuru?

03.06.2018 u 12:30

Bionic
Reading

Pitanje tko će podmiriti hotelski račun za predviđeni boravak sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u Singapuru samo je jedno od logističkih pitanja koja će trebati riješiti prije summita 12. lipnja, a s obzirom da Sjeverna Koreja nema novaca, vjerojatno to neće biti ona, javljaju u nedjelju američki mediji

Mogućnost da zemlja domaćin podmiri dio troškova ne bi bila bez presedana. Tijekom pregovora koji su doveli do iranskog nuklearnog sporazuma 2015. Austrija je pomogla u plaćanju za sigurnost i logističku potporu Irancima.

Američki predsjednik u petak je potvrdio da će sudjelovati na susretu na vrhu s Kim Jong-unom 12. lipnja u Singapuru pošto je više od sata razgovarao u Bijeloj kući s izaslanikom sjevernokorejskog čelnika.

'Sastat ćemo se 12. lipnja u Singapuru', rekao je novinarima američki predsjednik, samo tjedan dana nakon što je otkazao summit zbog 'neprijateljskog stava' Pjongjanga.

U obraćanju novinarima na tratini Bijele kuće, nakon susreta s Kim Yong-cholom, najbližim suradnikom Kim Jong-una, Trump je rekao i da Sjeverna Koreja želi denuklearizaciju i ustvrdio je da će dijalog s Pjongjangom 'biti okrunjen uspjehom'.

'Odnosi se razvijaju', rekao je, dodajući da summit vidi kao početak tog procesa.

  • +4
Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Čini se da je američki predsjednik snizio očekivanja od sastanka na vrhu s Kimom jer je kazao kako je to samo početak procesa a ne i mjesto gdje bi dvojica čelnika mogla potpisati ikakav sporazum. Rekao je da će vjerojatno više sastanaka na vrhu za to biti potrebno.

'To će biti početak. Ne kažem i nikada nisam rekao da će se to dogoditi na jednom sastanku. Govorimo o godinama neprijateljstva, godinama problema, godinama mržnje među toliko puno različitih nacija. Međutim, mislim da ćemo na kraju imati vrlo pozitivan rezultat'.

Američki je predsjednik prošle godine prijetio Pjongjangu 'vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio' ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama svojim nuklearnim potencijalom.