NIŠTA NAS NE SMIJE IZNENADITI

Je li se zaista dovoljno samo skloniti pod stol u slučaju potresa?

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 16.03.2011 18:44
  • Objavljeno 16.03.2011 u 14:21
stol ispod stola

stol ispod stola

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Potres se ne može predvidjeti niti ga se može izbjeći, no možemo utjecati na njegove posljedice. Nakon katastrofe u Japanu do izražaja je došla organiziranost svih nadležnih službi, ali i staloženost građana. No kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Glavni grad Hrvatske leži na seizmički vrlo aktivnom području, baš kao i južna Dalmacija. Znamo li uopće kako se što bolje zaštititi kada do razornog potresa dođe, što napraviti nakon njega? Zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama nedavno je pokušao odgovoriti na to pitanje izdavši više od 300 tisuća letaka u kojima objašnjava kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa.

Upute su trebale završiti u svakom zagrebačkom poštanskom sandučiću, no mnogi ih nisu dobili, ili su pak završile u smeću zajedno s reklamama. Građani koje smo anketirali uglavnom znaju kamo se trebaju skloniti i kako se ponašati, no svi se slažu da su Japanci na tragediju koja ih je zadesila reagirali nevjerojatno mirno i organizirano. Kod nas bi takav scenarij bio nemoguć.

'Nekad možda, u vrijeme socijalizma kada smo imali ono 'Ništa nas ne smije iznenaditi' i slične akcije gdje se pučanstvo svake godine treniralo na ovaj ili onaj način. Danas toga nema, sumnjam da se država uopće za to brine', zaključio je naš sugovornik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi