IVICA MAŠTRUKO OBJAŠNJAVA

Je li Pejčinović Burić pokazala zube Erjavcu po Plenkovićevom nalogu?!

08.09.2017 u 22:31

Bionic
Reading

Doajena hrvatske diplomacije Ivicu Maštruka donekle je iznenadila oštrina kojom se ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić okomila na slovenskog kolegu Karla Erjaveca u jeku diplomatskog rata oko razgraničenja u Piranskom zaljevu. Po njegovom uvjerenju, šefica diplomacije nije se samostalno odvažila spustiti na razinu 'ad hominem', već se vjerojatno konzultirala s premijerom

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada vlada' po povratku s međunarodnog strateškog foruma na Bledu, šefica hrvatske diplomacije osula je drvlje i kamenje po Karlu Erjavcu.

'Meni je jako žao da on nastupa tako agresivno i bezobrazno, apsolutno, to se sad treba nazvati svojim imenom. Naš stav nije biti takav; mi mislimo da bez obzira na otvorena pitanja treba razgovarati, ne treba biti bezobrazan, oštar možda da, ali ovo kako nastupa kolega Erjavec, to stvarno prelazi sve granice. Ali naravno, kako bi rekli Francuzi - à chacun son goût - svatko po svom ukusu', kazala je Pejčinović Burić, dodajući da Erjavčev način komuniciranja odaje nesigurnost.

Od te izjave prošlo je svega nekoliko sati, a Erjavec je već uzvratio teškom artiljerijom, zaprijetivši da Slovenija neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u. Osvrnuo se i na oštar istup kolegice Pejčinović Burić. 'Moram reći i da su neprimjerene riječi ministrice, ja je poštujem i ona je dama. Ne znam zašto upotrebljava takve riječi, ali kada nedostaje argumenata ona se spusti na osobnu razinu što jako žalim', ustvrdio je Erjavec.

Komentirajući verbalni obračun šefova diplomacije susjednih zemalja, Ivica Maštruko, prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, kaže da se neprimjerene izjave ministara drugih zemalja, dakako, mogu osuditi, ali onda se to čini diplomatskim rječnikom, izražavanjem neslaganja i neprihvatljivosti.

'Nije uobičajeno koristiti isti ili sličan rječnik onoga na čiju se provokaciju odgovara. Treba u tim izjavama biti diplomatičniji nego što je to učinila ministrica Pejčinović Burić, neovisno koliko ona, s njezinog stajališta, bila u pravu', napominje Maštruko.

Upozorava da će se predmet spora najvjerojatnije riješiti u dalekoj budućnosti, bilateralnim dogovorom kojim će Hrvatska i Slovenija zapravo prihvatiti sve što je napisano u arbitražnoj presudi.

Rješenje graničnog spora

'Obje strane su vezane odlukama svojih parlamenata i ne očekujem da će oni promijeniti svoje stavove. Jedini izlaz je da se prihvati presuda Arbitražnog suda, ali bilateralnim dogovorom. To neće napraviti ova Vlada, a ona koja će to učiniti lako će naknadno racionalizirati svoju odluku, obrazlažući je novonastalim okolnostima. Tada se može reći da se u osnovi ne mijenja stav Sabora, ali se ipak ide u bilateralni dogovor', objašnjava kako se to radi veteran hrvatske diplomacije.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Od očekivanog uzvratnog susreta premijera Andreja Plenkovića i Mira Cerara u Zagrebu on ne očekuje ništa. 'Oni će fino, prijatno razgovarati, dogovoriti da nastave bilateralni kontakt i poručiti da to ne smije utjecati na dobrosusjedske odnose i na inače dobru suradnju, da treba izbjegavati incidente itd. Uglavnom, sve ono što možete napisati unaprijed', najavljuje Maštruko. 

Je li, međutim, moguće da je Karl Erjavec spontano, razljućen kritičkim opaskama ministrice Pejčinović Burić, najavio da će Slovenija uskratiti Hrvatskoj podršku za članstvo u OECD-u?

'Mislim da je riječ o spontanoj reakciji, iako su takve prijetnje uobičajene. Tako je bilo i kada je Hrvatska pristupala Europskoj uniji; takvim se stavovima prethodno koristila i Italija u slučaju pristupa Slovenije EU-u. Dakle, nije neuobičajeno da se iznose prijetnje koje su obično osobni stavovi, a još nemaju potvrdu, iako se uvijek u rezervi ima stav Vlade koji se onda može i mijenjati. Vjerujem da je ovo bila osobna reakcija Karla Erjavca i mislim da će se to još okretati, iako kao prijetnja ostaje i to nije ništa neuobičajeno', navodi Maštruko.

Slaže li se on u suštini s ministricom Pejčinović Burić da Erjavec, kojega proziva i politička konkurencija u domovini, uistinu prelazi sve granice?

'Da, iako će netko za Erjavca reći da je on energičan, a netko da je to agresivniji pristup vanjskoj politici. To nije novo, a osim toga, on je siguran da su strateški ciljevi svih slovenskih vlada od osamostaljenja do danas usmjereni na tri temeljne stvari: cjelovitost Piranskog zaljeva, EU i NATO. Znajući da je to osnovna orijentacija svih vlada i slovenske javnosti, Erjavec smatra da može biti nešto tvrđi, odnosno agresivniji ili energičniji', diplomatski će Maštruko.

Upitan smatra li da je ministrica Pejčinović Burić dobila vanjski poticaj da i ona bude energičnija u svojim istupima ili je kritički istupila na svoju ruku, odgovara da se ona najvjerojatnije konzultirala s predsjednikom Vlade i na osnovu njegove reakcije procijenila da treba malo oštrije reagirati.

'Ona to ne bi napravila bez prethodne konzultacije, a time zapravo predsjednik Vlade uoči razgovora s kolegom Cerarom ima rezervu da nije on tako reagirao i zadržava mogućnost ublažavanja', ocjenjuje Maštruko.

Za ministricu, inače, ima riječi hvale, iako...

'Ona je sjajna kao osoba, sjajna kao stručnjak, ali nedostaje joj energičnosti, samostalnosti, odlučnosti. Kolike su njezine mogućnosti političke imaginacije i političkog djelovanja upitno je i s obzirom na njezin rejting u stranci, gdje nije bila na istaknutim dužnostima. U bilo kojem obliku, nedostaje element političkog liderstva', zaključuje Maštruko, slažući se da je od bilo kojeg ministra u Vladi premijera Andreja Plenkovića zapravo ubuduće teško očekivati izraženije 'soliranje'.