DOK LUŽKOV ODMARA U ALPAMA

Je li ovo novi gradonačelnik Moskve?

26.09.2010 u 16:41

Bionic
Reading

Moskovskom gradonačelniku dali su da si izabere manje istaknuto mjesto na koje bi se volio spustiti nakon što pod pritiskom Kremlja podnese ostavku ili bude smijenjen – pišu ovih dana ruske novine

Poslije višetjedne medijske kanonade tijekom koje su po Lužkovu i njegovoj supruzi Eleni Baturini na državnim televizijama istovarene praktički sve prljavštine o kojima se svih ovih godina i desetljeća šutjelo, osramoćeni gradonačelnik drugi put u dva mjeseca otišao je na odmor u Alpe 'proslaviti 74. rođendan'.

Ruski običaji nalažu da ga se ne smjenjuje dok je na dopustu. No kad se vrati, vjerojatno će ga dočekati izbor – odstupi dobrovoljno, ili ćeš biti uklonjen. Pozivajući se na neimenovani izvor u Kremlju, list Vjedomosti piše da je predsjednik Dmitrij Medvedev dao Lužkovu tjedan dana da se odluči.

Najveća nepoznanica glasi: tko je nasljednik 'vječnog gradonačelnika' - velikog gazde koji je skoro dva desetljeća vedrio i oblačio Moskvom, još od vremena dok su komunistički generali planirali državne udare tenkovima, a ulicom se kotrljale gangsterske 90-e, preko velike financijske krize '98, propasti Jeljcinovih oligarha – do 10-godišnje Putinove ere državne kontrole i strahovite ekonomske propulzije u 21. stoljeću?

Izvori Novaje Gazete kažu da će novi vladar najveće europske metropole postati Sergej Sobjanin, 52-godišnji političar golemog iskustva u praktički svim tijelima zakonodavne i izvršne vlasti. Navodno se Lužkov već složio s kremaljskim inženjeringom. Nije dokaz, ali je zanimljivo: u Wikipedijinu članku o Sobjaninu već stoji da od 27. rujna radi kao gradonačelnik Moskve!

Potomak uralskih kozaka, Sobjanin je bivši guverner Tjumenske oblasti. Predsjedao je Dumom naftom bogatog Hanti-Manijskog okruga, a potom je tri godine bio šef Putinove predsjedničke administracije. Njegovo se ime dosad nije toliko pojavljivalo u spekulacijama oko Lužkovljevog nasljednika. Raniji, zapadu poznatiji kandidati iz ruskih medija bili su ministar za izvanredne situacije Sergej Šoigu te utjecajni vicepremijer Sergej Ivanov.