NOVI TOPLINSKI VAL

Je li ovo moguće? 40 stupnjeva u listopadu, pogledajte gdje će biti najgore

02.10.2023 u 17:46

Bionic
Reading

Iako su se prvi znaci jeseni počeli nazirati, nove vremenske karte pokazuju kada će nastupiti 'izniman' toplinski val u listopadu

Ove godine Europa je doživjela nemilosrdne toplinske valove zbog kojih su u pojedinim dijelovima kontinenta temperature skakale i iznad 40°C, piše britanski Express.

Ekstremni vremenski događaji zabrinuli su i znanstvenike i stanovnike, uvjerene da su uzrok tome klimatske promjene i učinci globalnog zatopljenja.

Španjolska, Italija i Francuska su među europskim odredištima koja su ove godine iskusila velike vrućine, a one su negdje, poput Rodosa i Sicilije, praćene požarima koji su gutali sve pred sobom.

Međutim, baš kad je jesen počela pristizati, Velika Britanija, ali i ostatak Europe suočit će se s posljednjim ljetnim temperaturama.

Prema NetWeatheru, u nekim dijelovima Europe temperature će se kretati i do 40°C. Predviđa se da će Španjolska i Portugal biti najteže pogođeni visokim temperaturama, i to od 37 stupnjeva. Jugozapadna Francuska u međuvremenu će početkom tjedna bilježiti i 35°C.

Predviđeni toplinski val u listopadu dolazi nakon što su europske zemlje poput Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Poljske i Švicarske imale najtopliji rujan u povijesti. Météo-France je iznio podatak da je prosječna temperatura za rujan iznosila 21,5°C, oko 3,5°C iznad norme za razdoblje 1991.-2020. U priopćenju su rekli da je tijekom rujna oboreno nekoliko mjesečnih rekorda.

Nekoliko kilometara dalje, u Belgiji, također su oboreni rekordi. Govoreći za Guardian, David Dehenauw s belgijskog Kraljevskog instituta za meteorologiju je rekao: 'I ovdje je rujan bio topliji od srpnja i kolovoza, što se nije dogodilo od 1961. Belgija nikada nije doživjela ovako topao rujan.'

Europa će imati neobičan listopadski toplinski val u doba godine u kojem temperature obično padaju, a i Ujedinjeno Kraljevstvo imat će neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine. Temperature neće biti tako visoke, ali živa će se ipak navodno popeti između 21°C i 23°C na jugoistoku te države.