VREMENSKA PROGNOZA

Temperature skaču do 29; žuto upozorenje na moru u Dalmaciji

02.10.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Prevladavat će sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, no u Dalmaciji s jakim udarima, zbog čega je u jutarnjim satima na snazi žuto upozorenje za potencijalno opasno vrijeme. Sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura između 24 i 29 °C

U Zagrebu se danas očekuje pretežno sunčano uz većinom slab vjetar. Ujutro na širem području grada lokalno magla. Najviša dnevna temperatur oko 26 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorolog Dragoslav Dragojlović najavio je za HRT da se u ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu očekuje većinom sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro mjestimice magla, osobito uz Savu i Dravu. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 25 °C. Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano, ujutro mjestimice s kratkotrajnom maglom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu pretežno vedro, a u gorju ujutro kratkotrajna magla, zatim mala do umjerena naoblaka. Ujutro uz obalu umjerena do jaka bura, a zatim tijekom dana sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, uz obalu između 17 i 20 °C. Najviša dnevna od 23 do 25 °C, na moru između 26 i 28 °C.

U Dalmaciji također sunčano i iznadprosječno toplo, u njezinoj unutrašnjosti Dalmacije ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro uz obalu bura, a tijekom dana prema otvorenom moru umjeren do jak sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 14 °C, uz obalu između 18 i 20 °C, a najviša dnevna uglavnom od 27 do 29 °C. Iznadprosječno toplo i na jugu Jadrana, uz obilje sunčana vremena. Ujutro umjerena i jaka bura, a tijekom dana zapadnjak i sjeverozapadnjak."

  • +10
Dubrovnik Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

I u utorak još stabilno, zatim promjenjivije.

'Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano, pa i sunčanije, te i dalje razmjerno toplo, osobito u utorak. U srijedu malo niža dnevna temperatura zraka, a uz prolazno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše, i to uglavnom u sjevernim krajevima. Ujutro će biti svježe, mjestimice s maglom. Na Jadranu obilje sunčana i vrlo toplog vremena, na sjevernom dijelu povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a u utorak prolazno jugo', prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike se u odnosu na prethodne dane neće bitno mijenjati te će na području cijele zemlje veći dio dana biti povoljne. Ni kronični bolesnici ni meteoropati ne bi trebali imati značajnijih tegoba uzrokovanih vremenom, štoviše, stabilne atmosferske prilike pozitivno će utjecati na koncentraciju i radni elan te podržavati dobro raspoloženje.