ŠTO KAŽE ZNANOST

Je li muškima kod žena stvarno najvažnija pamet?

27.05.2015 u 11:07

Bionic
Reading

Malo koji medij ovih dana nije prenio priču prema kojoj je muškarcima kod žena daleko najznačajnija inteligencija, mnogo više od ljepote - dugih nogu i velikih, lijepih grudi

Autor teze je britanski profesor i evolucijski biolog David Bainbridge sa Sveučilišta Cambridge, izvorno ju je prenio Telegraph, a zanimljivo je da se kao svojevrstan dokaz da je točna navodi primjer Georgea Clooneyja, glumca koji je, nakon veza s nizom ljepotica, uplovio u bračnu luku s Amal Alamuddin, uspješnom odvjetnicom koja se bavi ljudskim pravima i govori tri jezika.

Istina je, Amal Clooney nije primjer osobito prsate žene i zasigurno nema košaricu D, no ne nedostaju joj grudi, mlađa je od Clooneyja 17 godina, neupitno je vrlo lijepa, modna je ikona, a ima i vitke, duge noge.

Ovaj primjer koji navodi Telegraph, mada ima neodoljiv tabloidni šarm i služi kao dobra fotoilustracija na naslovnici, znanstveno ne govori baš ništa – niti dokazuje niti ruši Bainbridgeovu tezu. Od znanstvene teorije se ni ne očekuje da traži dokaze u pojedinačnim primjerima. Naprotiv, prava znanost temelji se na studijama provedenim na velikim uzorcima.

Na prvi pogled može se činiti da Bainbridge to i čini – u razgovoru se poziva na 'brojne studije'. Međutim ne spominje nijednu konkretnu, a kamoli više njih.

Što stvarno kažu velika istraživanja?

Pitat ćete se što onda kažu opsežna istraživanja? Zanimljivo je da su na Telegraphovu vijest na Facebooku promptno reagirali neki poznati hrvatski stručnjaci, ali i jedan od najpoznatijih psihologa svijeta, David P. Schmitt, osnivač International Sexuality Description Projecta (ISDP), najvećeg međukulturalnog istraživačkog projekta seksualnosti i osobnosti na svijetu, na kojem je radilo 100-tinjak znanstvenika.

On u komentaru na Telegraphov tekst piše: 'Nisam siguran za koja to istraživanja Bainbridge kaže da iznova i iznova pokazuju kako je muškarcima inteligencija na prvom mjestu kod izbora partnerica; inteligencija je podjednako važna i muškarcima i ženama, no nikada nije broj jedan!'

Kako bi potkrijepio ovu tvrdnju, američki psiholog predstavlja rezultate koji su provedeni u šest opsežnih studija od 1939. do 1996.

Oni pokazuju da su se neki prioriteti s vremenom mijenjali. Značenje inteligencije od 30-ih do 90-ih jako je poraslo; i muškarcima i ženama ona se na rang-listi s 11., odnosno s devetog popela do istog petog mjesta, ali nikada nije zasjela na prvo. Činjenica je da dobar izgled još slabije kotira – muškarcima je na osmom, a ženama na 13. mjestu (pogledajte tablicu dolje).


No što je na prva četiri? Zanimljivo je da se i tu muškarci i žene savršeno slažu - i jednima i drugima najvažniji su obostrana privlačnost i ljubav. Na drugom mjestu im je pouzdan karakter, na trećem emocionalna stabilnost i zrelost, a na četvrtom ugodna narav.

Kad smo već kod inteligencije, Schmitt je u svojem komentaru predstavio još jednu zanimljivu grafiku koja pokazuje da je muškarcima i ženama inteligencija podjednako važna, to važnija što je veza važnija. No kada su u pitanju kratkoročne veze radi seksa, muškarci preferiraju značajno nižu inteligenciju nego žene (pogledajte grafikon dolje).