KONTROVERZNA BIOGRAFIJA

Je li Merkel bila bliska komunističkom režimu DDR-a?

15.05.2013 u 13:43

Bionic
Reading

Nova biografija njemačke kancelake Angele Merkel izazvala je veliko zanimanje u Njemačkoj, jer se u njoj tvrdi kako je mlada Merkel imala mnogo bliže veze s režimom DDR-a nego što se prije smatralo. Merkeličin glasnogovornik odlučno je demantirao sve optužbe i ustvrdio da nikakvog skrivanja prošlosti nije bilo

U povodu nadolazećih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, dva novinara Günther Lachmann i Ralf Georg Reuth napisala su i objavila novu biografiju njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je već izazvala pozornost šire javnosti. U knjizi naslovljenoj 'Prvi život Angele M.' Lachmann i Reuth između ostaloga citiraju Guntera Walthera, predavača na Znanstvenoj akademiji Istočnog Berlina, koji je dugi niz godina bio Merkeličin kolega, a sada tvrdi kako je kancelarka bila zadužena za 'agitaciju i propagandu' organizacije mladeži na ovom fakultetu.

Merkel – doktorica fizike - inače je na toj školi radila od 1978. do 1989. godine, a veći dio nove biografije opisuje njezin život u komunističkom DDR-u. Izvaci iz knjige objavljeni su u tjedniku Focus, no još je veći interes pokazao masovni tabloid Bild, koji tvrdi da je Merkel imala mnogo bliže veze s komunistima nego što je sama dosad priznavala.

Prema napisanome u 'Prvom životu Angele M.', njemačka kancelarka u mladosti je bila zadužena za 'marksističko pranje mozgova' na svojoj funkciji tajnice za agitaciju i propagandu. Njezin bivši kolega Günther Krause iz političkih previranja 1989., a kasnije i ministar prometa u kabinetu Helmuta Kohla, novinarima Lachmannu i Reuthu ispričao je sljedeće: 'Njezin je zadatak bio propaganda, a ne kulturni rad. Zadatak grupe za agitaciju i propagandu bio je napuniti ljudima glave onime što moraju misliti u DDR-u. Ono što me smeta jest to da Merkel nikada nije htjela priznati svoju bliskost režimu. Znanstveno gledajući, Merkel nije bila nezamjenjiva na fakultetu, ali jest kao pastorova kćerka u kontekstu marksizma i lenjinizma. Ona to sada poriče, ali to je istina.'

Merkel je pak izjavila da nikada ništa nije skrivala te da se oslanja na vlastito pamćenje, a ako je ono i pogrešno, rekla je kancelarka, 's time može živjeti'. Zato je oštriji bio njezin glasnogovornik Steffen Seibert, koji je novinarima u Berlinu rekao da je 'kancelarka već mnogo govorila o svom životu u DDR-u te na sva pitanja iskreno odgovarala'. Kritike je nova biografija Angele Merkel doživjela i od drugih novinara, koji smatraju da se u knjizi šire 'perfidne glasine' te da nije objavljeno ništa novo.