‘SECURITE’ signal

Je li Lučka kapetanija Rijeka poslala upozorenje zbog hranilice za ribu? Nitko ne zna što to pluta u Kvarneru

17.06.2022 u 21:40

Bionic
Reading

Nepoznati plovni objekt bez ikakvih oznaka pluta Kvarnerskim zaljevom, a nitko od nadležnih službi ne zna o kakvom se plovilu radi

Dužina nepoznatog plovila koje luta Kvarnerskim zaljevom je oko 2,5 metra, širina mu je oko dva metra, visina oko 2,5. Objekt je dosta velik i pluta slobodno bez ikakvih oznaka. Konstrukcija je od inoxa, kaže jedan čitatelj za Morski.hr.

Lučka kapetanija Rijeka zbog plovila je svim sudionicima u pomorskom prometu tim dijelom Kvarnera oglasila SECURITE, što je signal koji se odašilje kada se želi poslati važno navigacijsko ili meteorološko upozorenje.

Ekipa stranice Morski.hr kontaktirala je nadležne službe s upitom o nepoznatom plovilu, no nisu dobili nikakav kopnkretan odgovor. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture im je pak odgovorilo:

Poštovani, vezano uz pitanje o neidentificiranome plutajućem objektu u sjevernom Jadranu, provjerom je utvrđeno kako objekt nije u upotrebi niti nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

S obzirom na poziciju i vrijeme plutanja, Lučka kapetanija Rijeka preko obalne radio postaje ORP – Rijeka radio, prema svim sudionicima u pomorskom prometu odašiljala je ‘SECURITE’ poruku, kako bi ih se upozorilo na isti i preveniralo mogući kontakt, od ponedjeljka, 13. lipnja, s početkom u 17.30h do srijede, 15. lipnja 2022. godine, sa završetkom emitiranja u 16.30h. Prekid emitiranja poruke uslijedio je nakon što navedeni objekt više nije uočen.

O poziciji objekta obavještene su službe drugih tijela državne uprave, koje u svojoj nadležnosti izvršavaju plovidbene poslove”, odgovorili su iz Ministarstva mora, no što se dogodilo s objektom i gdje je sad, ostaje nepoznato, navodi Morski.hr.

Brojni komentatori na Facebooku navode da se radi o nekom obliku hranilice za ribe, što su i dokumentirali nekim fotografijama, no to nije bilo moguće potvrditi.