TUŽBA PROTIV NETANYAHUA

Je li izraelski premijer kriv za mučenje Španjolaca?

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 22.07.2010 14:41
  • Objavljeno 22.07.2010 u 14:12
Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mirovni aktivisti Laura Arau i Manuel Espinal te novinar David Segarra podižu tužbe zbog uhićenja, mučenja i protjerivanja iz Izraela nakon napada izraelskih snaga na turski brod Mavi Marmara (u kojem su bili i tužitelji), kada su izraelske snage ubile devetero Turaka

Osim protiv premijera Benjamina Netanyahua, tužba se podiže i protiv ministara obrane Ehuda Baraka, ministra vanjskih poslova, Abigdora

Liebermana, ministara obavještajnih poslova i atomskih poslova, Dana Meridora, ministra strateških poslova, Moshea Ya’alona, ministra unutarnjih poslova, Elia Yishaija i ministra bez portfelja, Bennyja Bergina.

Tužen je i zapovjednik izraelskih snaga koje su napale turski konvoj, viceadmiral Eliezer Marom

U tužbi se podsjeća da su putnici Mavi Marmare bili pod jurisdikcijom i pod obranom koju daje članak 608. španjolskog kaznenog prava i međunarodne konvencije kojih je Španjolska potpisnica.

Španjolski kazneni sud Audiencia Nacional mora odlučiti hoće li prihvatiti tužbu. Ako bi tako bilo, radilo bi se o drugom predmetu u kojem bi se parničile Španjolska i Izrael.

U prethodnom slučaju, Španjolska je tužila Izrael zbog ubojstva desetero civila, među njima i djece, u napadu na Gazu kad je pokušavala ubiti jednog Hamasovog lidera. Taj je slučaj skoro bio doveo do velikog međunarodnog incidenta i do prekida odnosa između Izraela i Španjolske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi