KRIZA EURA

Je li funta novo sigurno utočište za ulagače?

19.05.2012 u 09:32

Bionic
Reading

S neizvjesnošću oko Grčke i budućnosti eurozone, euro iz dana u dan slabi, dok britanska valuta jača. Kako piše Reuters, funta će rasti i dalje narednih mjeseci ukoliko Grčka napusti eurozonu i tako pogorša krizu jedinstvene europske valute. Premda neki analitičari funtu smatraju novim 'sigurnim utočištem' za kapital u nestabilnim vremenima, njezin uspon će prije prouzrokovati ozbiljne probleme britanskoj politici, ali i financijskom tržištu općenito. Kristijan Kotarski, asistent na Katedri za međunarodne ekonomske odnose Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, za tportal je kazao da investiranje u funtu nije izraz povjerenja u jakost funte na temelju odličnih izgleda britanske ekonomije, već opcija bijega iz slabog eura. Aprecijacija funte, smatra Kotarski, zapravo reflektira slabost eura na klimavim nogama

Četiri posto u odnosu na euro nije dramatična razlika. Funta je i dalje prilično niska. No neće stati na tome ukoliko Grčka napusti eurozonu. A tada će uslijediti panika. Euro je od početka ovoga mjeseca na gubitku 3,9 posto. Kako piše Reuters, funta će postati novo 'sigurno utočište'. No to nisu tako optimistične vijesti za Veliku Britaniju kako se na prvi pogled možda čini laiku. Naime, egzistencijalna kriza eura ugrozila bi ionako slab gospodarski rast u Europi te bi smanjila ulaganja; banke bi se borile za opstanak, a i financijsko tržište bi pretrpjelo velika previranja. Sve te turbulencije na europskom kontinentu nedvojbeno bi se osjetile i preko Kanala.

Polovica britanskog izvoza odlazi u EU. Britanski političari su računali na rebalans te da će im potrošači u inozemstvu pomoći povući naprijed britansku konkurentnost. No ipak neće ići tako glatko. Izvoz u zemlje Europske unije u prva tri mjeseca ove godine je pao za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini i za 5,5 posto od 2008.


'Prošle godine u prosincu bilo je potrebno izdvojiti 1,17 eura za jednu funtu, danas je to 1,25. S jedne strane, investitori mogu zaraditi na tečajnoj promjeni ukoliko se radi o stjecanju kratkoročne pozicije u funti. Oni koji pak idu na nešto duži rok, gledaju kreditni rejting AAA, premda bi trebali biti oprezni jer je Moody's u veljači izdao negativnu procjenu britanskog rejtinga u narednih 18 mjeseci. Mnogi institucionalni investitori imaju propisana pravila koliki postotak imovine moraju imati u AAA vrijednosnim papirima, pa je i to dio objašnjenja za gibanja. Investitori idu prema dolaru i funti, a zasad se ne spominje švicarski franak jer SNB decidirano brani tečaj zbog izvoza na 1,2 CHF prema 1 EUR, a veliko je pitanje kad će tržišta odlučiti testirati predanost SNB-a takvoj politici', kazao je za tportal Kristijan Kotarski, asistent na Katedri za međunarodne ekonomske odnose Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

'Prednost funte naspram valuta kojima se tradicionalno pribjegavalo, poput švicarskog franka, jest da je funta na tržištu više fluidna. Nedostatak je to što se snaga funte može obiti o glavu jer šteti izvozu', objasnio jeza Bloomberg Ian Stannard, šef Strategije za europsku valutu u Morgan Stanleyju u Londonu.

Kotarski smatra da će ova situacija s deprecijacijom eura sigurno trajati dok se kratkoročno ne 'riješi' kriza u Grčkoj formiranjem nove vlade nakon skorih izbora i potencijalnog dogovora s vjerovnicima, 'što god to značilo za budućnost Grčke'.

'No sve je to lažna stabilnost jer se kriza u Grčkoj već 'rješava' dvije godine. Zašto? Pa zato jer su na početku 2010. gotovo svi vjerovnici bili privatnog karaktera, a sada Grčka duguje pola duga europskom poreznom obvezniku i MMF-u. Znači, privatni sektor je kupovao vrijeme da haircut prebaci na javni novac', dodao je Kotarski.

Funta će završiti godinu s omjerom 81 peni za jedan euro, ako je vjerovati procjenama 42 analitičara koji su prognozirali za Bloomberg. Ili kako druga istraživanja pokazuju, s omjerom jedna funta za 1,59 dolara ili 1,56 dolara.

U ovakvom ozračju financijska tržišta diljem svijeta već su počela negativno reagirati, a brige političara su ogromne.