Apel civilnog društva

Je li došlo vrijeme da Vlada otvori Markov trg građanima?

15.03.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Gong i 22 organizacije civilnog društva uputile su u srijedu apel Vladi, premijeru i ministru unutarnjih poslova, pozvavši ih da Markov trg, na kojem je već više od dvije godine otežano okupljanje, otvore građanima jer se na njemu nalaze ključne demokratske institucije

Više od dvije godine, još od 12. listopada 2020. i napada automatskim oružjem na osiguranje Vlade, izvršna vlast se policijskim metalnim ogradama štiti od novih napada tako da je građanima i građankama uvelike otežano okupljanje na Markovom trgu, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako javnost nikada nije dobila adekvatno objašnjenje o razmjerima i prirodi opasnosti od novih napada na zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda iz sigurnosne procjene SOA-e, premda je upravo to onaj dokument na koji se vlasti pozivaju dok građanima zabranjuju pristup Markovom trgu.

Tek u veljači ove godine, nakon što je Gong poslao upit SOA-i je li donesena nova sigurnosna procjena, SOA je odgovorila da jest, i to u studenom 2022., dvije godine nakon prve iz 2020. Do tada se za novu procjenu javno uopće nije znalo. Detalje procjene SOA Gongu nije otkrila, ustvrdivši da je riječ o klasificiranim podacima koje je poslala na odgovarajuću adresu u MUP-u. MUP, pak, mjesec dana od Gongovog upita nije potvrdio čak niti postojanje nove sigurnosne procjene, ističe se u priopćenju.

Važnost Markova trga za izražavanje političkog stava

Premda je prosvjed na tom mjestu moguće prijaviti, građanke i građane u tome obeshrabruju i ograđenost prostora i činjenica da, otkad je na Markovom trgu takav režim, policija za najavljene prosvjede nije oslobađala više od 400 metara četvornih, ističu u Gongu. Navode i da je riječ je o mjestu na kojem se nalaze ključne demokratske institucije, što ga u Hrvatskoj čini bez premca politički značajnim za slobodno okupljanje i izražavanje političkog stava.

Gong zato smatra da ovakav sigurnosni režim prekomjerno ograničava slobodu okupljanja i kretanja.

Vrijeme je da se Markov trg konačno otvori. Osiguranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti treba organizirati da taj prostor istodobno bude siguran i otvoren za slobodno okupljanje. Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne, kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno, zaključuje se u priopćenju.

  • +17
Dostavljači Wolta prosvjeduju na Trgu bana Jelačića i na Markovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL